De Israëlische premier Benjamin Netanyahu laat zich niet beïnvloeden door internationale druk om zijn offensief op Gaza te staken. Dat heeft hij vrijdag op een persconferentie gezegd.

Israël stopt het offensief pas zodra de raketbeschietingen uit de Gazastrook worden beëindigd. 

"Geen internationale druk weerhoudt ons ervan om op volle kracht op te treden", aldus een strijdbare Netanyahu. "Het offensief eindigt pas wanneer ons doel is bereikt. En dat doel is het herstellen van rust en vrede." 

De regeringsleider voerde de afgelopen dagen naar eigen zeggen 'goede gesprekken' met enkele staatshoofden, onder wie de Amerikaanse president Barack Obama en leiders van Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Canada.

Veel bondgenoten van Jeruzalem erkennen dat Israël het recht heeft zijn grondgebied te verdedigen, maar roepen wel op hierbij terughoudendheid te betrachten. 

Ondertussen werd vanuit de Verenigde Naties, de Organisatie voor Islamitische Samenwerking, Turkije en andere landen kritiek geuit op het gewelddadige optreden van Jeruzalem. Netanyahu schoof deze kritiek terzijde en zei dat uitsluitend militaire doelwitten worden aangevallen. 

Volgens Netanyahu bestookte het leger de afgelopen vier dagen meer dan duizend doelwitten in Gaza. De krijgsmacht zet twee keer zo veel middelen in als bij een vergelijkbaar offensief in 2012. Meer dan honderd Palestijnen vonden tot nu toe de dood.

Achtergrond: Hoe de dood van 3 Israëlische tieners de lont in het kruitvat was l Dossier Midden-Oostenconflict