De Verenigde Staten willen een verdere escalatie van het geweld in het Midden-Oosten helpen voorkomen. 

Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama donderdag (plaatselijke tijd) gezegd tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Volgens het Witte Huis is de VS bereid te bemiddelen in het opgelaaide conflict. ''Amerika wil helpen om te zorgen dat de vijandigheden tussen de strijdende partijen worden beëindigd. We moeten daarbij uitgaan van de staakt-het-vuren-overeenkomst van november 2012'', zei Obama in een telefoongesprek met de Israëlische premier.

Netanyahu wil op zijn beurt niets weten van een wapenstilstand. ''Ik ga met niemand in gesprek over een staakt-het-vuren. Dat is geen overweging.''

Vrijdagochtend zijn vanuit de Gazastrook raketten afgevuurd op de stad Haifa en andere plaatsen in het noordwesten, meldt de Israëlische krant Haaretz. Het dodental van de Israëlische aanvallen op Gaza zou zijn opgelopen tot bijna negentig.

Libanon

Israël wordt niet alleen vanuit de Gazastrook beschoten. Ook vanuit Libanon is vrijdag een raket afgevuurd en neergekomen bij een boerderijgemeenschap in het noorden van Israël. Daarbij is niemand gewond geraakt.

Volgens een legerwoordvoerder landde het projectiel in de buurt van de kibboets Kfar Yuval. Die ligt buiten het bereik van de raketten die Hamas met grote regelmaat afvuurt vanuit de Gazastrook.

Volgens het Libanese nationale persbureau zijn er vrijdagochtend twee raketten vanuit het zuiden van Libanon afgevuurd op Israël. Onduidelijk is wie daarvoor verantwoordelijk is, maar het lijkt erop alsof ze zijn afgevuurd vanuit de regio Hasbaya in de richting van door Israël bezette gebieden.

Achtergrond: Hoe de dood van 3 Israëlische tieners de lont in het kruitvat was l Dossier Midden-Oostenconflict