Het grootschalige offensief van Israël in de Gazastrook heeft inmiddels aan zeker 25 mensen het leven gekost. Het gaat om de grootste Israëlische militaire operatie in het Palestijnse gebied in bijna twee jaar.

De luchtaanvallen zijn bedoeld om de slagkracht van Hamas te beperken en raketbeschietingen vanuit Gaza op Israël te voorkomen.

Strijders van Hamas in Gaza vuurden dinsdag en dinsdagnacht raketten af op Jeruzalem en Tel Aviv. Daarbij zouden geen gewonden zijn gevallen.

Hamas zou ongeveer 160 raketten op Israël hebben afgevuurd, waaronder één die de noordelijke stad Hadera bereikte. Zo ver reikten de raketten tot dusverre niet.

Ondertussen positioneerde Israël zijn troepen langs de grens in afwachting van een eventueel grondoffensief. Het Israëlische leger liet weten belangrijke doelwitten van Hamas te hebben getroffen, waaronder commandocentra en raketlanceerinstallaties. Het leger nam in totaal 150 doelwitten in Gaza onder vuur.

Luchtalarm

Woensdagochtend hebben de beschietingen een vervolg gekregen. Vanuit Gaza werden verscheidene raketten op Israël afgevuurd. Daarop ging in Tel Aviv, in navolging van dinsdag, opnieuw het luchtalarm af. Inwoners van de kuststad ten noorden van de Gazastrook snelden naar de schuilkelders.

Het Israëlische leger liet weten dat de luchtverdediging zeker twee raketten die op Tel Aviv waren afgevuurd, heeft vernietigd.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei op televisie dat raketbeschietingen op Israëlische gemeenschappen niet zullen worden getolereerd.

Achtergrond: Hoe de dood van 3 Israëlische tieners de lont in het kruitvat was l Dossier Midden-Oostenconflict