Een vanuit de Gazastrook afgevuurde raket heeft dinsdagavond een huis getroffen in de Israëlische stad Jeruzalem.

Dat bevestigen de Israëlische strijdkrachten (IDF) op Twitter. Niemand raakte bij de aanval gewond. Eerder meldden getuigen al dat het luchtalarm was afgegaan in Jeruzalem, gevolgd door wat leek op raketexplosies.

Volgens IDF sloeg een andere raket neer in de stad Hadera, op honderd kilometer ten noorden van de Gazastrook. 

De Israëlische televisie meldt dat Palestijnen vanuit de Gazastrook in korte tijd zo'n veertig raketten af hebben gevuurd op Israëlische steden. 

De Israëlische autoriteiten hadden dinsdag al gewaarschuwd dat vanuit de Gazastrook raketten op steden ten noorden van de strook zouden kunnen worden afgevuurd.

Tel Aviv

In Tel Aviv en plaatsen ten noorden en zuiden van de kustplaats klonk eveneens het luchtalarm. Bij de stad hebben drones een raket onderschept. Bij de regionale raad van het Hof Ashkelon brak dinsdagavond brand uit na een raketinslag, zo meldt de Israëlische krant Haaretz

Schuilkelders in de stad zijn in gereedheid gebracht en bewoners is opgedragen de kelders open te houden. De Palestijnse strijdgroep Islamitische Jihad, een alliantie die voor dezelfde doelen als Hamas strijdt, heeft inmiddels de raketaanval opgeëist.

Projectielen

De Palestijnen bestoken Israël al enige tijd met projectielen. Israël vergeldt dat met luchtaanvallen. Dinsdag kwamen aan de Palestijnse kant zeker 23 mensen, waaronder voornamelijk burgers, om het leven, aldus de Palestijnse autoriteiten. Volgens een woordvoerder van het ministerie in Gaza zijn er honderden mensen gewond geraakt, waaronder vrouwen en kinderen.

"Er worden raketten afgevuurd zonder exact na te gaan waar deze terecht komen", aldus de woordvoerder. "Het is een afschuwelijke operatie tegen de mensheid in Gaza. We zijn niet klaar voor een nieuwe oorlog." De autoriteiten roepen de internationale gemeenschap op de agressie van Israël te stoppen.

Luchtoffensief

De Israëlische minister voor Openbare Veiligheid Yitzhak Aharonovitch heeft gezegd dat Israël zal zijn luchtoffensief boven de Gazastrook pas zal staken als er vanuit het Palestijnse gebied geen raketten meer op de joodse staat worden afgevuurd. Er worden momenteel geen pogingen ondernomen een staakt-het-vuren te bewerkstelligen.

Eerder op de dag heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu het leger opgedragen de "handschoenen uit te trekken" in de strijd met Hamas. 

De Israëlische regering heeft het leger toestemming gegeven om nog eens veertigduizend reservisten op te roepen, naast de 1.500 militairen die al zijn opgeroepen. De reservisten worden klaargestoomd voor een eventuele inval in de Gazastrook. 

VN-chef Ban Ki-moon heeft de recent raketaanvallen vanuit de Gazastrook op Israël veroordeeld. De "willekeurige" aanvallen op bewoonde gebieden moeten stoppen. 

Middellandse Zee

Het Israëlische leger heeft vier Palestijnse strijders gedood die vanuit de Gazastrook via de Middellandse Zee bij het Israëlische plaatsje Zikim aan land waren gegaan. Volgens een woordvoerder van het leger raakte een Israëlische militair gewond in de actie.

Hamas claimde de verantwoordelijkheid voor het commando. Volgens de groepering was er nog steeds contact met de commandant van de groep en was er een vuurgevecht met het Israëlische leger.

Het Israëlische leger, dat bij het gevecht werd gesteund door de marine en de luchtmacht, begon na de actie een zoekactie in het gebied.

Achtergrond: Hoe de dood van 3 Israëlische tieners de lont in het kruitvat was l Dossier Midden-Oostenconflict