Hamas zal op korte termijn een staakt-het-vuren aankondigen in het opgelaaide conflict met Israël. 

Dat meldt de BBC vrijdagochtend. 

Een bron binnen Hamas zou hebben gezegd dat er onder leiding van Egyptische inlichtingendiensten een verdrag is opgesteld. 

"Intensieve contacten" tussen Hamas en Egyptische functionarissen zou hebben geleid tot het verdrag en het staakt-het-vuren zou "binnen enkele uren" aangekondigd moeten worden. 

Ultimatum

De uitlatingen van Hamas volgen op een ultimatum van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Als Hamas doorgaat met raketaanvallen, zo stelde de premier volgens The Jerusalem Post, zullen Israëlische troepen krachtig optreden.

Netanyahu uitte de waarschuwing donderdagavond tijdens een receptie op de Amerikaanse ambassade, ter gelegenheid van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag. ''De veiligheid van onze burgers gaat voor alles'', zei hij.

Scenario's

Israël zou zich voorbereiden op twee verschillende scenario’s. Als Hamas stopt met aanvallen, stopt Israël ook. Maar als er raketten blijven neerkomen op Israëlisch grondgebied, volgt er een krachtige reactie van de Israëlische strijdkrachten.

De Israëlische krijgsmacht stuurde donderdag al versterkingen naar de grens met de Gazastrook, naar aanleiding van de zwaarder wordende raketbeschietingen.

Protesten

Woensdag braken gewelddadige protesten uit na de vondst van het lichaam van een 16-jarige Palestijnse jongen bij Jeruzalem die eerder was ontvoerd. Aangenomen wordt dat dit een wraakactie was voor de ontvoering van en moord op drie Israëlische tieners.

"Het politieonderzoek loopt nog'', zei Netanyahu die gerechtigheid beloofde voor de dood van Naftali Frenkel (16), Gilad Shaar (16) en Eyal Yifrach (19). "We weten nog niet waarom ze zijn vermoord of wie erachter zit, maar we zullen erachter komen.''

Wat er deze week allemaal gebeurde tussen Israël en de Palestijnen | Dossier Midden-Oostenconflict