De Palestijnse regering noemt het 'een tragedie' dat maandag de lichamen zijn gevonden van de drie ontvoerde Israëlische tieners.

"Het is een tragedie. En dat weten we omdat we dit zelf aan de lopende band meemaken", aldus regeringswoordvoerder Ehab Bessaiso maandagavond in de Palestijnse regeringsstad Ramallah tegen NU.nl.

Tot een ondubbelzinnige veroordeling van de - vermoedelijke - moord op Gilad Shaar (16), Naftali Frenkel (16) en Eyal Yifrach (19) door leden van de radicaalislamitische beweging Hamas gaat Bessaiso niet over. Wel zegt hij dat de regering "geweld op deze jongens afkeurt zoals het alle soorten van geweld op burgers afkeurt".

"Wij weten hoe dit voelt", aldus de zegsman die benadrukt dat het ontvoeren en doden van Palestijnse jongeren door Israëlische veiligheidsdiensten veelvuldig voorkomt. "Palestijnen kunnen deze gebeurtenis niet los zien van het grotere geheel. Het is wel belangrijk om te zien waarom dit is gebeurd."

Vindplaats

De lichamen van de drie tieners zijn eerder op de dag gevonden in een open veld bij de Palestijnse stad Halhul, ten noorden van Hebron. De vindplaats is op tien minuten rijden van de plek waar de tieners verdwenen. Er wordt onderzoek verricht om de identificatie te bevestigen.

De drie inwoners van een van de omstreden nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever verdwenen op 12 juni toen ze aan het liften waren in de buurt van hun woonplaats. Israël houdt de Palestijnse beweging Hamas verantwoordelijk voor de ontvoering.

De Palestijnse regering van president Mahmoud Abbas dringt aan op nader onderzoek dat kan bevestigen wie er achter de ontvoering en moorden zit.

'Straffen'

De Palestijnse beweging Hamas "zal betalen" voor de moorden, zei premier Benjamin Netanyahu in een eerste reactie.

Ook president Shimon Peres zei dat Israël vastbesloten is de verantwoordelijken voor de dood van drie Israëlische jongens "hevig te straffen". "De hele natie is in diepe rouw", zei de president, die eind juli zijn functie neerlegt.

"We moeten ons vooral afvragen hoe we gebeurtenissen als deze in de toekomst kunnen voorkomen", zegt Bessaiso in een reactie. "Geweld moet met politiek worden aangepakt, niet met ander geweld."

Een woordvoerder van Hamas laat in een reactie aan AFP weten dat iedere Israëlische actie als wraak op de moorden "de poorten van de hel zal openen".

De gematigde beweging Fatah van Abbas vormde begin juni een coalitie met het radicale Hamas. Israël heeft de vorming van die eenheidsregering afgewezen.