Het Israëlische leger heeft maandag de lichamen gevonden van de drie Israëlische tieners die eerder deze maand werden ontvoerd.

Dat heeft het leger maandag bekendgemaakt. 

De lichamen zijn gevonden in een open veld bij de Palestijnse stad Halhul, ten noorden van Hebron. De vindplaats is op tien minuten rijden van de plek waar de tieners verdwenen.

Er wordt onderzoek verricht om de identificatie te bevestigen. De families van de tieners zijn ingelicht.

Gilad Shaar (16), Naftali Frenkel (16) en Eyal Yifrach (19) verdwenen op 12 juni toen ze aan het liften waren bij een Israëlische nederzetting op de Westelijke Jordaanoever. Israël houdt de Palestijnse beweging Hamas verantwoordelijk voor de ontvoering. 

Netanyahu

De Palestijnse beweging Hamas ''zal betalen'' voor de moorden, zei premier Benjamin Netanyahu maandag voor spoedoverleg met de minsters die voor veiligheidszaken verantwoordelijk zijn. Netanyahu heeft Hamas van meet af aan voor de ontvoering verantwoordelijk gehouden.

Ook president Shimon Peres zei dat Israël vastbesloten is de verantwoordelijken voor de dood van drie Israëlische jongens ''hevig te straffen''. ''De hele natie is in diepe rouw'', zei de president, die eind juli zijn functie neerlegt.

De Israëlische onderminister van Defensie Danny Danon roept volgens de NOS in een reactie op de vondst van de lichamen op tot uitroeiing van Hamas. Ook de minister van Economische Zaken Naftali Bennett heeft gezegd dat het land fel zal reageren. "Er is geen genade voor kindermoordenaars en hun opdrachtgevers", aldus de minister.

Israëlische parlementsleden lieten de afgelopen dagen al doorschemeren dat Israël hard gaat terugslaan, mochten de ontvoerde tieners dood blijken te zijn. Ook de oppositie steunt de regering van premier Benjamin Netanyahu in deze kwestie.

Reactie Hamas

De Hamas-activisten Marwan Qawasmeh en Amer Abu Aisheh worden als de belangrijkste verdachten gezien in de zaak. De twee mannen zijn niet meer gezien sinds de tieners op 12 juni verdwenen. Beiden hebben eerder in Israël gevangen gezeten.

Een woordvoerder van Hamas laat in een reactie aan AFP weten dat iedere Israëlische actie als wraak op de moorden "de poorten van de hel zal openen". 

'Tragedie'

De Palestijnse regering noemt het "een tragedie" dat maandag de lichamen zijn gevonden van de drie ontvoerde Israëlische tieners. "Het is een tragedie. En dat weten we omdat we dit zelf aan de lopende band meemaken", aldus regeringswoordvoerder Ehab Bessaiso maandagavond in de Palestijnse regeringsstad Ramallah tegen NU.nl.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft de Palestijnse leiders maandagavond met spoed bijeengeroepen. De gematigde beweging Fatah van Abbas vormde begin juni een eenheidsregering met het radicale Hamas. Israël heeft de vorming van die eenheidsregering afgewezen.

Confrontaties

Het Israëlische leger heeft Haloul volledig afgesloten. In de regio rond Hebron worden confrontaties gemeld tussen Israëlische troepen en Palestijnen. 

De ontvoeringszaak heeft de afgelopen dagen tot geweldsuitbarstingen geleid in het gebied. Het Israëlische leger arresteerde zeker tweehonderd Palestijnen. Bij het geweld vielen meerdere doden.

Begrip

In de Palestijnse media werd de afgelopen maand begrip getoond voor de ontvoering. Er werd gesteld dat het de enige manier is om Palestijnse gevangen vrij te krijgen uit Israëlische gevangenissen.

De tieners worden door de Palestijnen overigens ook aangeduid als 'kolonisten', omdat ze bewoners waren van Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.

Timmermans

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken noemt de dood van de drie ontvoerde jongens een ''verschrikkelijk bericht''.

''Drie tieners op laffe wijze vermoord. Mijn gedachten zijn bij hun ouders en dierbaren die dit verlies moeten dragen. Gilad, Naftali en Eyal zijn uit het leven weggerukt nog voor dat leven goed en wel begonnen was. Ik hoop dat de daders snel worden gevonden en voor de rechter verantwoording afleggen voor deze laffe gruweldaad.''

Ook in het buitenland is geschokt gereageerd op het nieuws. Zowel de Franse president François Hollande als de Britse premier David Cameron veroordeelde de moord op de drie tieners. Hollande sprak over een ''laffe moord'', Cameron had het over ''een verschrikkelijke en niet te verdedigen terreurdaad''. Beide leiders betoonden de familie van de drie hun medeleven.

Palestijnse regering noemt dood Israëlische tieners 'tragedie'Dossier Midden-Oostenconflict