Joodse kolonisten op de Westelijke Jordaanoever maken zich zorgen over hun veiligheid na de ontvoering van drie Israëlische tieners bij de Palestijnse stad Hebron.

''Het komt nu wel heel dichtbij", vreest de Nederlandse kolonist Uri Heilbron.

''Natuurlijk zijn wij wel gewaarschuwd, maar je verwacht niet dat ze zomaar drie schoolgaande kinderen kidnappen," zei Heilbron (41) die ruim 20 jaar geleden naar Israël emigreerde. ''Binnen onze nederzettingen is alles rustig, maar zodra je naar buiten rijdt, voel je de spanning. Het komt heel hard aan omdat het jongens uit onze gemeenschap zijn."

Twee van de ontvoerde jongens woonden in nederzettingen in gebieden die in de ogen van de internationale gemeenschap illegaal zijn omdat die op bezette Palestijnse grond zijn gebouwd.

Drie tieners werden vorige week vrijdag ontvoerd toen zij in de buurt van Hebron stonden te liften. Hoewel het Israëlische leger in zijn zoekactie naar de jongens op de hele Westelijke Jordaanoever checkpoints heeft opgetrokken en Hebron heeft omsingeld, is er voor joodse kolonisten nog geen liftverbod ingesteld.

''Wij kunnen niet zomaar dat soort beperkingen opleggen, maat we ontraden het wel," zei legerwoordvoerder Peter Lerner.

Levensstijl

''Liften is hier onderdeel van de levensstijl, hoe gek dat misschien ook klinkt voor Nederlanders," zegt Heilbron. ''In kleine nederzettingen komt maar eens in de twee uur een bus langs, die ’s avonds al vroeg stopt. Tieners hebben nog geen geld voor een auto, dus liften ze."

De Israëlische premier Netanyahu heeft maandag gedreigd met langdurige acties van het Israëlische leger als de jongens niet worden gevonden. Heilbron is pessimistisch: ''De meeste ontvoeringen liepen hier de afgelopen jaren niet goed af. Vaak werden de slachtoffers al in de auto doodgeschoten."