De Palestijnse Autoriteit heeft nog geen beslissing genomen over een eventuele toetreding tot het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. 

Dit heeft de Palestijnse ambassadeur in Nederland, Nabil Abuznaid, dinsdagavond gezegd.

Hij ontkent berichtgeving van het Duitse persbureau dpa. Dat had dinsdagmiddag op gezag van het Palestijnse ministerie van Buitenlandse Zaken in Ramallah gemeld dat tot toetreding is besloten.

Abuznaid zegt dat hij contact heeft gezocht met het kantoor van president Abbas en dat het bericht niet klopt. Dpa blijft voorlopig bij zijn berichtgeving.

Nederzettingen

De kwestie ligt politiek zeer gevoelig. Als Palestina toetreedt tot het ICC, kunnen Israëlische militairen in Den Haag worden aangeklaagd wegens eventuele oorlogsmisdaden in bezet Palestijns gebied. Israëlische politici, die besluiten tot uitbreiding van de illegale Joodse nederzettingen in bezet gebied, kunnen eveneens worden aangeklaagd.

Het koloniseren van bezet gebied is een oorlogsmisdaad volgens de Geneefse Conventies en volgens het Statuut van Rome, het ICC-oprichtingsverdrag. De VS, de voornaamste bondgenoot van Israël, hebben dan ook diplomatieke druk uitgeoefend op Palestina om niet toe te treden.

Volgens Shawan Jabarin, de directeur van Al-Haq, de belangrijkste Palestijnse mensenrechtenorganisatie, is er mogelijk sprake van enige verwarring. Veel Palestijnen ''wachten op de dag'' dat Palestina toetreedt tot het ICC. Er wordt ''getimmerd aan een consensus'', met name in de leidinggevende organen van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO). ''Maar ik zie onze politieke leiders het niet gauw doen'', aldus Jabarin dinsdagavond tegen het ANP.