Vanuit de Gazastrook zijn woensdag tientallen raketten, mogelijk meer dan zeventig, op Israël afgevuurd. 

Dat melden Israëlische en Arabische media. Niemand zou zijn omgekomen. 

Het Israëlische ministerie van Defensie stelt dat de raketaanval al door Israël is beantwoord: twee "terreurlocaties" in het noorden en zuiden van de Gazastrook zouden zijn bestookt.  

Premier Benjamin Netanyahu stelt volgens Haaretz dat Israël "zeer krachtig" zal reageren op de aanval. ''Als het niet rustig is in het zuiden van Israël, zal er lawaai komen, veel lawaai, in Gaza.''

Ook de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Avigdor Lieberman, zwoer wraak: "We hebben geen andere keuze dan een volledige overname van de Gazastrook". Liberman: "Geen soeverein land kan een situatie accepteren waarin tientallen raketten op vreedzame steden, dorpen en kibboetsen vallen."

Volgens Israël gaat het om de zwaarste raketaanval sinds 2012.

Luchtaanval

Volgens al-Arabiya kwamen dinsdag drie Palestijnse militanten in Gaza om na een Israëlische luchtaanval. Ook het Israëlische ministerie van Defensie meldt dat dinsdag drie "terroristen uit Gaza" zijn neergeschoten. 

Eerder stortte een onbemand Israëlisch vliegtuigje neer in het gebied waar de Palestijnse militanten werden gedood. Volgens het Israëlische leger stortte de drone ter aarde vanwege een technisch mankement.

De beschieting viel samen met een bezoek van de Britse premier David Cameron. Die had kort ervoor nog in het parlement in Jeruzalem gepleit voor een vredesakkoord tussen Israël en de Palestijnen en een eigen staat voor die laasten. Later veroordeelde Cameron de beschieting en zei hij dat een Palestijnse staat ''geen basis voor terreur'' mag worden.