Voor het eerst in jaren hebben Israël en Palestijnen rechtstreekse vredesgesprekken met elkaar gevoerd. 

De Israëlische onderhandelaars Yitzhak Molcho en Tzipi Livni ontmoetten woensdag in Jeruzalem hun Palestijnse collega's Saeb Erekat en Muhammad Shtayyeh.

De onderhandelaars zullen onder meer spreken over de oprichting van een Palestijnse staat, veiligheid, de status van Jeruzalem en het recht op terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen. De partijen willen over 9 maanden een vredesakkoord bereiken, hoewel daar scepsis over bestaat, gezien het verloop van eerdere onderhandelingen.

Vrijlating

Voorafgaand aan de besprekingen liet Israël een eerste groep van 26 Palestijnse gevangenen vrij. Dat was een van de voorwaarden om de Palestijnen naar de onderhandelingstafel te krijgen. Israël heeft toegezegd 104 Palestijnen uit Israëlische gevangenissen vrij te laten. Dat gebeurt in fasen en is afhankelijk van het verloop van de onderhandelingen.

Die concessie is overigens overschaduwd doordat Israël doorgaat met de bouw van woningen in bezet Palestijns gebied. Afgelopen weekend gaf Israël nog toestemming voor de bouw van bijna 1200 nieuwe huizen in Oost-Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever. De voortdurende uitbreiding van de nederzettingen is een van de grootste obstakels in het vredesproces. Dat lag mede om die reden sinds 2010 stil.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, wist beide partijen dit jaar zover te krijgen dat ze toch weer gaan praten. De gesprekken verlopen buiten het oog van het publiek. Zelfs de locatie en tijd worden niet bekendgemaakt, laat staan de onderwerpen die voor een gespreksronde op de agenda staan.

Achtergrond: Rituele vredesdans Midden-Oosten biedt weinig hoop

Obstakels in vredesoverleg Israël en Palestijnen​

Vredesoverleg door de jaren heen