Israël is aan de vooravond van een nieuwe ronde in het vredesoverleg met de Palestijnen begonnen met de vrijlating van 26 Palestijnse gedetineerden. 

De gevangenen vertrokken dinsdagavond met bussen uit de Ayalon-gevangenis in het midden van Israël. Dat heeft het Israëlische gevangeniswezen gezegd. 

Op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook staan festiviteiten op het programma. De gedetineerden, die in Israël vastzaten in verband met terreuraanslagen, wacht bij thuiskomst een heldenwelkom.

De meesten zaten zo'n twintig jaar vast, één al sinds 1985. Veertien gedetineerden worden naar Gaza gebracht, twaalf naar de Westoever.

Pijnlijk

Voor veel Israëliërs, onder wie nabestaanden van Palestijnse terreurdaden, is de vrijlating pijnlijk. Om er geen schouwspel van te maken, besloten de Israëlische autoriteiten daarom de gedetineerden pas in de avonduren vrij te laten.

Ondanks het late uur demonstreerden kleine groepjes mensen buiten de gevangenis. Sommige gevangenen zaten vast voor moord en worden door de Israëli's gezien als terroristen.

Na voorbereidende gesprekken twee weken geleden in Washington gaan onderhandelaars van Israël en de Palestijnen woensdag in Jeruzalem weer om de tafel.

Israëlische cel

Aan de Palestijnse zijde werd juist opgetogen gereageerd op de vrijlating. Familie en vrienden van de ex-gedetineerden hadden zich verzameld bij de grensovergangen. Sommige van de Palestijnen hadden meer dan twintig jaar doorgebracht in een Israëlische cel.

De vrijlating is onderdeel van de afspraak het vredesoverleg, dat vijf jaar stillag, nieuw leven in te blazen. In totaal worden, afhankelijk van de progressie in het vredesoverleg, in vier fasen 104 gevangenen vrijgelaten. 

Beroep

De namen van de 26 Palestijnen werden maandag bekendgemaakt om Israëliërs in de gelegenheid te stellen beroep aan te tekenen tegen de vrijlating. Het hooggerechtshof boog zich over een beroep van nabestaanden van slachtoffers van terreurdaden, maar verwierp dat dinsdag. 

Ondertussen kondigde Israël dinsdag de bouw van negenhonderd woningen in bezette gebieden aan. Dit aantal komt op de twaalfhonderd nieuwe woningen die enkele dagen eerder al waren aangekondigd. 

De Palestijnen reageerden verontwaardigd op de bouwplannen en spraken van een klap in het gezicht van hen en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, door wiens bemiddelingspogingen het vredesoverleg weer van de grond is gekomen. 

Woordvoerder van premier Benjamin Netanyahu, Mark Regev, wilde daar niets van weten. "De Palestijnen wisten dat Israël hun eis van een bouwstop als voorwaarde voor deze gesprekken verwierp, dat kunnen ze niet ontkennen. De bouw die de Israëlische regering heeft goedgekeurd vindt plaats in Jeruzalem, in gebieden die in om het even welke uiteindelijke overeenkomst onderdeel blijven van Israël." 

John Kerry

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zou Israël er beter aan doen geen plannen voor de bouw van woningen in bezet gebied meer aan te kondigen op het moment dat vredesbesprekingen op de agenda staan. Dat heeft Kerry dinsdag gezegd. De minister is echter niet van mening dat de bouwplannen het vredesoverleg zullen schaden. 

Kerry sprak eerder op de dag met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Die vertrouwde hem toe dat hij de bouw in gebieden die in de toekomst onderdeel zouden moeten worden van Israël zou aankondigen. Netanyahu zou dit later op de dag hebben willen bespreken met de Palestijnse president Mahmoud Abbas. 

Ban Ki-moon

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon reist deze week naar het Midden-Oosten om zijn steun te geven aan het vredesoverleg tussen Israël en de Palestijnen, dat woensdag wordt hervat. Dat heeft zijn woordvoerder dinsdag gezegd. 

Ban, momenteel in Pakistan, stopt eerst in Jordanië, waar hij donderdag zal spreken met koning Abdullah II. Daarna reist hij door naar Ramallah, voor overleg met de Palestijnse president Mahmoud Abbas en premier Rami Hamdallah.

Tot slot doet hij Israël aan, voor een onderhoud met premier Benjamin Netanyahu, president Shimon Peres en de Amerikaanse bemiddelaar Martin Indyk. 

Vredesoverleg door de jaren heen

Dossier Midden-Oostenconflict