In Jeruzalem begint woensdag een nieuwe ronde van besprekingen tussen Israël en de Palestijnen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, wist beide partijen weer om de tafel te krijgen, nadat het vredesproces in het Midden-Oosten 3 jaar had stilgelegen.

Eind vorige maand had in Washington een eerste overleg plaats, waarbij zowel Israël als de Palestijnen beloofden dat zij binnen 9 maanden een vredesakkoord willen bereiken.

Zij hebben een plan opgesteld dat alle kwesties omvat die beide partijen al sinds de stichting van de staat Israël in 1948 verdeeld houden. Hieronder een overzicht van die obstakels.

Grenzen: De Palestijnen streven een eigen staat na. Die omvat de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever, het door Israël geannexeerde Oost-Jeruzalem en de Gazastrook, waaruit Israël zich in 2005 terugtrok. Israël wil grote delen van de Westelijke Jordaanoever behouden. Daar heeft het inmiddels nederzettingen gesticht.

Jeruzalem: De Palestijnen zien Oost-Jeruzalem als hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat. Israël heeft het gebied ingelijfd, nadat het Israëlische parlement in 1980 Jeruzalem tot ondeelbare hoofdstad van het land had uitgeroepen. Jeruzalem is bovendien niet alleen voor joden en moslims, maar ook voor christenen een heilige stad. Sommigen bepleiten daarom dat de stad een bijzondere status krijgt, waarin het bijzondere karakter van Jeruzalem wordt erkend.

Kolonisten: Te midden van ruim 3,1 miljoen Palestijnen wonen op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem nu meer dan 515.000 Israëlische kolonisten. Zij verzetten zich fel tegen tegemoetkomingen aan de Palestijnen. Volgens de Israëlische mensenrechtenorganisatie B'Tselem zijn er op de Jordaanoever 125 door Israël erkende nederzettingen en daarnaast nog 100 'wilde' kolonies.

Veiligheid: De afgelopen tientallen jaren zijn vele Israëli's door aanslagen van Palestijnen omgekomen. De islamitisch-fundamentalistische beweging Hamas, die de Gazastrook bestuurt en het bestaansrecht van Israël niet erkent, schiet nog geregeld raketten af op Israël. Israël wil pas met een Palestijnse staat instemmen, als de veiligheid van het land wordt gegarandeerd.

Vluchtelingen: Volgens de VN zijn er in de Palestijnse gebieden en in de buurlanden van Israël ongeveer 5,3 miljoen Palestijnen. Onder hen zijn 4,9 miljoen mensen die uit Israël zijn gevlucht en hun nakomelingen. Israël wil hen geen recht op terugkeer toekennen. De Palestijnen houden daaraan vast.

Water: Al tientallen jaren wordt gewaarschuwd voor een oorlog om de waterbronnen in het Midden-Oosten. Door de groei van de bevolking en de vaak meedogenloze uitputting van de bronnen wordt de voorraad zoet water steeds kleiner. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International verwijt Israël dat het de Palestijnen bewust benadeelt bij de toewijzing van water.