Israël heeft maandag zijn gevallen soldaten en doden bij terreuraanvallen herdacht. 

De sirenes gingen af en het land viel twee minuten stil; cafés en plaatsen van vermaak sloten hun deuren en radio en televisie pasten hun programmering aan.

Israël zegt dat 23.085 militairen en defensiemedewerkers zijn omgekomen sinds 1860, toen joden naar het gebied begonnen terug te keren.

Sinds de stichting van de staat Israël in 1948 voerde het land zes oorlogen met Arabische landen en had het te kampen met twee opstanden van Palestijnen.

Buigen

Premier Benjamin Netanyahu, die zelf een broer verloor die als commando deelnam aan de bevrijding van een gekaapt vliegtuig in 1976 in Entebbe in Uganda, zei in een toespraak dat velen hebben geprobeerd Israël vanaf de oprichting weg te vagen, maar daarin 'nooit zullen slagen'. 

Tijdens een afzonderlijke ceremonie ter nagedachtenis aan de slachtoffers van terreuraanvallen zei de premier dat het land nooit voor terreur zal buigen en altijd achter de daders aan zal gaan.

Vrede

Minister van defensie Moshe Yaalon zei dat Israël vrede wil, maar bedreigingen het hoofd zal bieden. "De wereld kan het probleem van een nucleair Iran niet onder het tapijt vegen, want de geschiedenis leert dat concessies en een gebrek aan vastbeslotenheid een recept zijn voor een gebrek aan controle en rampen", zei hij.

De dodenherdenking duurt maandag tot zonsondergang. Daarna barsten overal feesten los voor de viering van de Israëlische Onafhankelijkheidsdag.

Lees meer over het Midden-Oostenconflict in ons dossier