Israëlische militairen hebben bij onlusten op de bezette Westelijke Jordaanoever woensdagavond twee jonge Palestijnen doodgeschoten. Donderdag werd een tweede lichaam gevonden.

Dat hebben medici donderdag bekendgemaakt. Het lichaam van een dode Palestijn werd snel gevonden, de tweede werd donderdagochtend vroeg gevonden.

Palestijnse functionarissen zeiden dat de slachtoffers 17 en 18 jaar oud waren. Het Israëlische leger stelt een onderzoek in naar het incident, waarbij zeker één andere Palestijn gewond raakte

Woensdag vonden er hevige confrontaties plaats tussen Palestijnse demonstranten en Israëlische militairen.

De onlusten in de Palestijnse gebieden ontstonden dinsdag na de dood van een Palestijnse gevangene in een Israëlische gevangenis.

Brandbommen

De protesten liepen volgens de Israëlische militairen uit de hand toen de betogers brandbommen gooiden naar een legerpost in de buurt van Tulkarem in het noordelijk deel van de Westelijke Jordaanoever.

De spanningen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook zijn snel opgelopen na de dood dinsdag van de 64-jarige Maysara Abu Hamdeya. De man zat een levenslange celstraf uit in een Israëlische gevangenis vanwege een verijdelde aanslag op een drukbezocht café in Jeruzalem in 2002. Hij stierf aan kanker.

Palestijnen beschuldigen Israël ervan Hamdeya zorg te hebben onthouden en hem niet te hebben vrijgelaten, nadat was vastgesteld dat de ziekte onherroepelijk tot zijn dood zou leiden. Israël zegt dat is gehandeld volgens de normale procedures.

Donderdag vinden de begrafenissen plaats en worden meer protesten verwacht.

Alles over het Midden-Oostenconflict in ons dossier