BRUSSEL - De Europese Commissie heeft de Israëlische ambassadeur op het matje geroepen.

Het dagelijks bestuur van de EU heeft ernstige zorgen over de plannen van Israël om de Joodse nederzettingen uit te breiden.

Het gesprek heeft nog niet plaatsgehad, zo zei een woordvoerster van EU-buitenlandchef Catherine Ashton woensdag.

Israël wil onder meer gaan bouwen in een zeer omstreden gebied bij Jeruzalem. Daarmee zou de Westelijke Jordaanoever uiteindelijk compleet afgesneden kunnen zijn van Oost-Jeruzalem, dat in Palestijnse ogen de hoofdstad van Palestina moeten worden.

Gevaar

De reactie van de EU zal afhangen van de manier waarop de handelingen van Israël een gevaar vormen voor een levensvatbare staat Palestina met Jeruzalem als hoofdstad. De EU riep alle partijen op om geen stappen te ondernemen die het vredesproces schaden.

De steun binnen Europa voor het Israëlische beleid is behoorlijk afgebrokkeld. Vorige week stemde Tsjechië als enige EU-lid tegen de erkenning van Palestina als staat door de Algemene Vergadering van de VN.

Bouwplannen

Toen Israël daarop nieuwe bouwplannen in bezet gebied aankondigde, riepen tal van Europese landen de Israëlische ambassadeur op het matje. Onder hen waren waren Frankrijk en Groot-Brittannië.

Ook Duitsland, een belangrijke bondgenoot voor Israël binnen Europa, reageerde afkeurend. Nederland uitte ook zijn zorgen.

De Nederlandse ambassadeur in Tel Aviv heeft Israël gevraagd af te zien van de bouw.

Alles over het conflict tussen Israël en Palestina in ons dossier