JERUZALEM - De Amerikaanse regering heeft maandag scherpe kritiek geuit op Israël, dat drieduizend nieuwe woningen wil bouwen op bezet Palestijns gebied.

De plannen zijn 'met name schadelijk' voor het hervatten van het vredesoverleg en staan haaks op het Amerikaanse beleid, liet het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken weten.

"De Verenigde Staten zijn tegen alle unilaterale acties, waaronder bouwactiviteiten op de Westoever en het bouwen van huizen in Oost-Jeruzalem, omdat ze het hervatten van directe, bilaterale onderhandelingen bemoeilijken en de uitkomst van die onderhandelingen in gevaar brengen", zei woordvoerder Mark Toner.

Met name het bouwproject E1 ligt zeer gevoelig. De uitvoering van dit project zou een einde maken aan de levensvatbaarheid van een toekomstige Palestijnse staat. De verbindingen tussen Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever en het noordelijk en het zuidelijk deel van de Westoever zouden dan worden doorgesneden.

Europa

Ook Europa uitte stevige kritiek op de bouw van drieduizend woningen in nederzettingen, maar Israel gaat gewoon door met bouwen.

Het kantoor van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu liet weten dat Israël zijn belangen blijft beschermen, 'zelfs onder internationale druk'. De beslissing wordt dan ook niet teruggedraaid.

Amnesty International

De huidige Israëlische regering heeft geen respect voor mensenrechten en internationaal recht. Dit stelde mensenrechtenorganisatie Amnesty International maandagavond in een reactie op het besluit de illegale Joodse nederzettingen in bezet Palestijns gebied uit te breiden.

De afgelopen dagen is er volgens Amnesty sprake van toegenomen geweld en intimidatie van de kant van illegale Joodse kolonisten. Slachtoffers zijn vooral Jahalin-bedoeïenen die nu nog wonen op gebied dat Israël claimt voor de uitbreiding van de nederzettingen.

Kinderen en schapenherders zijn aangevallen. Bedoeïenendorpen worden lastiggevallen met harde muziek en schijnwerpers.

Volgens Amnesty heeft het Israëlische leger al plannen gemaakt om 20 Palestijnse gemeenschappen van huis en haard te verdrijven. Het gaat daarbij om 2300 mensen, voornamelijk Jahalin-bedoeïenen.

Die moesten al herhaaldelijk verhuizen door de Israëlische expansiedrift. Zij woonden oorspronkelijk in het gebied dat sinds 1948 de staat Israël is.

Discriminatie

Israël maakt zich volgens Amnesty schuldig aan discriminatie op basis van nationaliteit, etniciteit en godsdienst. In de nederzettingen worden namelijk alleen Joden toegelaten. Die maken gebruik van land en natuurlijke hulpbronnen die toebehoren aan de Palestijnen.

Die worden beperkt in hun bewegingsvrijheid omdat zij de Joodse nederzettingen niet mogen betreden en er ook niet in de buurt mogen komen. Ook mogen de Palestijnen bepaalde wegen niet gebruiken die zijn voorbehouden aan Joden.

Verenigde Naties

Israël maakte het besluit om tot de bouw van de woningen over te gaan zondag bekend als vergelding voor de de toekenning van een hogere status aan de Palestijnen door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties vorige week.

Denemarken heeft samen met Frankrijk, Groot-Brittannië, Zweden en Duitsland het besluit van de Israëlische regering veroordeeld.

Lees meer over het Midden-Oosten conflict in ons dossier