JERUZALEM - De Israëlische regering houdt een kleine tachtig miljoen euro aan belastingen achter die zij namens de Palestijnse Autoriteit heft.

Israël zegt de Palestijnen zo te straffen voor hun geslaagde gooi naar erkenning van hun staat door de Verenigde Naties.

Het belastinggeld wordt nu gebruikt om de Palestijnse schuld aan onder meer het Israëlische elektriciteitsbedrijf af te lossen, liet minister van financiën Yuval Steinitz zondag weten.

De Israëlische ministerraad besloot zondag bovendien dat zij niet aan de onderhandelingstafel aanschuift als de VN-resolutie van donderdag, die sprak van een Palestijnse staat op de Westelijke Jordaanoever, in de Gazastrook en Oost-Jeruzalem, als uitgangspunt van de besprekingen dient.

Vergeldingsmaatregel

Vrijdag kondigde de Israëlische regering ook al een vergeldingsmaatregel aan. Zij gaf toen groen licht voor de bouw van duizenden nieuwe woningen op de Westoever.

Donderdag liet de Algemene Vergadering van de VN 'Palestina' toe als waarnemerstaat. Dat is tegen het zere been van de Israëlische regering, die stelt dat vrede alleen kan worden bereikt door rechtstreekse onderhandelingen, niet door eenzijdige stappen.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu liet zondag laten weten dat hij zich weinig zal aantrekken van de internationale kritiek op nieuwe Israëlische bouwplannen in bezet gebied. ''We zullen doorgaan met bouwen in Jeruzalem en op alle andere plaatsen die voor Israël van strategisch belang zijn'', aldus Netanyahu.

Kritiek

Hij reageerde daarmee op kritiek van onder meer bondgenoot de Verenigde Staten en de Europese Unie. Een deel van de bouw zou gepland zijn in een zeer omstreden gebied dat E1 wordt genoemd. Verdere bouw op die plek zou de Westelijke Jordaanoever uiteindelijk compleet kunnen afsnijden van Oost-Jeruzalem.

De uitbreiding van de Joodse nederzettingen is het grootste obstakel voor de hervatting van de vredesbesprekingen, die inmiddels jaren stilliggen. Ongeveer een half miljoen Israëliërs wonen inmiddels tussen 2,5 miljoen Palestijnen in Oost-Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever.

Abbas

De Palestijnse president Mahmoud Abbas is zondag door een juichende menigte onthaald in Ramallah. Abbas keerde terug van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties waar hij  succes boekte met de aanname van Palestina als waarnemingsstaat.

''Nu hebben we een staat'', sprak Abbas de duizenden wachtenden toe. Hij noemde de erkenning een historisch succes. ''De wereld heeft met luide stem ja tegen de staat Palestina, ja tegen de Palestijnse vrijheid en ja tegen de Palestijnse onafhankelijkheid gezegd'', aldus Abbas.

Hij voegde daar aan toe dat de wereld daarmee juist nee tegen agressie, nederzettingen en bezetting heeft gezegd.

Eenheid

Hij beloofde dat na de verhoging van de Palestijnse status zijn belangrijkste taak zal zijn eenheid te smeden tussen de rivaliserende Palestijnse politieke groeperingen Fatah en Hamas. Fatah, van Abbas, heeft het voor het zeggen op de Westelijke Jordaanoever, terwijl Hamas de Gazastrook bestuurt.

De nieuwe status geeft de Palestijnen meer diplomatieke armslag en ze staan nu juridisch sterker. Zo kunnen ze vrij eenvoudig als Palestina toetreden tot VN-organisaties en een beroep doen op internationale organisaties zoals het Internationaal Strafhof (ICC).

Alles over het Midden-Oostenconflict