JERUZALEM - De Verenigde Staten hebben vrijdag het voornemen van Israël om 3000 huizen te gaan bouwen op de Westelijke Jordaanoever veroordeeld.

Volgens Washingtron zal dit plan averechts werken en wordt het alleen maar moeilijker om de vredesbesprekingen te hervatten.

Israël zei eerder vrijdag 3000 huizen te willen bouwen voor kolonisten op de Westelijke Jordaanoever inclusief Oost-Jeruzalem. De bouw is een reactie op de erkenning door de Verenigde Naties van Palestina als waarnemersstaat, aldus een Israëlische functionaris. Israël was hier fel tegen.

De Palestijnen wijzen de Israëlische bouwlust fel af. ''Het is een daad van agressie van Israël tegen een andere staat en de wereld moet haar verantwoordelijkheid nemen",' aldus de PLO.

Stoppen

De Palestijnse president Mahmud Abbas riep Israël ook op te stoppen met het bouwen van huizen in bezette gebieden en om vredesbesprekingen te beginnen. ''Ik heb duizenden keren gezegd dat we er klaar voor zijn om de onderhandelingen te hervatten'', zei hij in New York.

''We stellen geen voorwaarde maar er zijn zeker 15 VN-resoluties die bouwactiviteiten als illegaal bestempelen en als een obstakel voor vrede dat moet worden verwijderd.''

Volgens de Israëlische media zijn er huizen gepland in een omstreden gebied, een smalle corridor tussen Oost-Jeruzalem en de joodse nederzetting Maaleh Adumim. De Palestijnen willen Oost-Jeruzalem als hoofdstad.

Tegen uitbreiding

Ze zijn fel tegen uitbreiding van het 5 kilometer oostelijker gelegen Maaleh Adumim, omdat de Westelijke Jordaanoever dan wordt afgesloten van Oost-Jeruzalem. Veel hardliners binnen de Israëlische regering zijn voorstander van een dergelijke uitbreiding. De VS zeiden al eerder hier fel tegen te zijn.

Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, de hoogste juridische instantie in de wereld, stelde in 2004 al vast dat de Joodse nederzettingen in bezet Palestijns gebied illegaal zijn.

Alles over het conflict in de Gazastrook in ons dossier