AMSTERDAM - Twee dagen na het ingaan van het bestand tussen Israël en Hamas is een Palestijn bij de grens van de Gazastrook doodgeschoten door Israëlische soldaten.

Bij de beschieting zijn 8 Palestijnse tieners gewond geraakt, meldt de Hamas-regering in Gazastad. Het zou gaan om boeren die vrijdag weer naar hun land wilden gaan, nadat een einde was gekomen aan de Israëlische beschietingen.

Ooggetuigen melden dat de soldaten het vuur openden toen de jongeren de 300 meter brede bufferzone rondom de Gazastrook aan de grens bij de stad Khan Younis betraden.

Het Israëlisch leger kon niet bevestigen dat er slachtoffers zijn, maar erkende wel dat er "waarschuwingsschoten" zijn afgevuurd. Het is voor Israëlische soldaten mogelijk om mensen in de bufferzone te beschieten zonder zelf de zone te betreden.

Het bestand tussen Israël en de Hamas kwam woensdag tot stand na ruim een week van luchtaanvallen over en weer.

Na het ingaan van het bestand, woensdag om 20.00 uur, kwamen volgens het Israëlische leger (IDF) nog wel enkele Hamas-raketten in Israël neer, maar die richtten geen schade aan. Verdere beschietingen bleven vervolgens uit.

Alles over het conflict in de Gazastrook in ons dossier