CAÏRO - Israël en Hamas zijn een wapenstilstand overeengekomen dat woensdag om 20.00 uur Nederlandse tijd van kracht wordt.

Dat maakte de minister van buitenlandse zaken van Egypte Mohammed Kamel Amr samen met zijn Amerikaanse ambtgenote Hillary Clinton bekend.

In Jeruzalem bevestigde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu de overeenkomst.

Wel waarschuwt de Israëlische premier Benjamin Netanyahu volgens persbureau Reuters dat meer acties volgen als het bestand wordt geschonden. Israël wil ook de blokkade niet opheffen.

Raketten

Palestijnse militanten hebben na het ingaan van de wapenstilstand woensdag nog 12 raketten op Israël afgeschoten. Ze zijn in open terrein terechtgekomen en hebben geen schade aangericht. Dat heeft de Israëlische politie gemeld.

Volgens het Israëlische leger heeft het antiraketsysteem Iron Dome enkele van de raketten neergehaald. Het Israëlische leger zou geen aanvallen meer hebben uitgevoerd.

Het Israëlische leger zei dat in totaal 915 raketten Israël hebben geraakt sinds het begin van het conflict op 14 november. De meeste kwamen terecht in het zuiden van Israël, terwijl 429 andere raketten zijn onderschept door het luchtverdedigingssysteem van Israël.

Door de aanvallen kwamen vijf Israëli's om het leven. Zeker 155 Palestijnen werden gedood door de Israëlische bombardementen.

Gefaald

Hamasleider Khaled Meshaal heeft woensdag gezegd dat Israël heeft ''gefaald zijn doelen te bereiken'' en bedankte bovendien Israëls aartsvijand Iran voor de steun aan Hamas. Volgens Meshaal speelde Iran ''een rol in het bewapenen van Hamas'' tijdens het conflict.

Meshaal zei dat Israël heeft moeten toegeven aan de voorwaarden van ''het verzet'' in de Gazastrook. Israël en Palestijnse militanten in Gaza kwamen woensdag een bestand overeen. Egypte en de Verenigde Staten speelden daarin een bemiddelende rol.

De afspraken houden onder meer in dat beide partijen stoppen met schieten en dat er een einde komt aan de liquidaties en invallen in de Gazastrook door Israël. Een belangrijk punt is ook de afspraak dat Israël het transport van goederen en mensen bij de grensovergangen toestaat. Die regeling moet binnen 24 uur ingaan, als het bestand standhoudt.

Bloedige week

Met het bestand zou een einde komen aan een week van bloedige beschietingen tussen beide strijdende partijen. De geweldadigheden begonnen na de liquidatie door Israël van Ahmed al-Jaabari, militair leider van de gewapende tak van Hamas.

Na een rustperiode van 24 uur zouden de grensovergangen tussen Gaza en Israël worden geopend om vrijere beweging van goederen en mensen mogelijk te maken.

Egypte liet eerder al weten dat beide partijen tot een overeenstemming waren gekomen. Egypte speelde een bemiddelende rol.

Palestijnse functionarissen kondigden deze week eerder een wapenstilstand aan, maar die werd toen niet door Israël bevestigd.

Obama

De Amerikaanse president Barack Obama prijst Netanyahu in een verklaring met de beslissing over te gaan op een wapenstilstand. Hij zou het voorstel met Netanyahu besproken hebben. Het staakt-het-vuren zal Amerika aangrijpen om 'Israël helpen de veiligheid in het land te waarborgen'.

Ook wil Obama meer geld vrijmaken voor Israëls IJzeren Koepel, het raketschild waarmee tal van Palestijnse raketten zijn onderschept voor ze konden inslaan.

Timmermans

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken is blij dat Palestijnse militante groepen en Israël woensdag toch een wapenstilstand zijn overeengekomen. ''Het is goed nieuws dat er een bestand is aangekondigd'', zo reageerde de minister woensdagavond.

Timmermans heeft veel waardering voor de Egyptische bemiddeling die tot het bestand heeft geleid. ''Belangrijk is dat het wordt nageleefd. Nederland doet een urgente oproep aan alle partijen om dat te doen'', aldus de bewindsman. ''Het is van groot belang dat Palestijnse president Abbas en de Israëlische premier Netanyahu zo spoedig mogelijk terugkeren naar de onderhandelingstafel.''

Nederland wil dat er in het Midden-Oosten wordt gewerkt aan een duurzame oplossing voor het conflict. Timmermans noemt de inspanningen van de Verenigde Staten, met steun van de EU, daarbij essentieel.

Alles over de situatie rondom de Gazastrook

Wapenstilstand Israël-Gaza

Israël en Hamas zijn een wapenstilstand overeengekomen dat woensdag om 20.00 uur Nederlandse tijd van kracht wordt. Dat hebben de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Mohamed Kamel Amr en zijn Amerikaanse collega Hillary Clinton woensdag aangekondigd. © AFP
Clinton bezocht eerder op de dag de Palestijnse leider Mahmooud Abbas in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever. © ANP
Woensdag om 20.00 uur Nederlandse tijd zal het bestand van kracht worden. © ANP
Wel waarschuwt de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, hier op een foto die dinsdag is genomen in Jeruzalem, dat meer acties volgen als het bestand wordt geschonden. Israël wil ook de blokkade niet opheffen. © AFP
Hamasleider Khaled Meshaal heeft woensdag gezegd dat Israël ''gefaald heeft zijn doelen te bereiken'' en bedankte bovendien Israëls aartsvijand Iran voor de steun aan Hamas. Volgens Meshaal speelde Iran ''een rol in het bewapenen van Hamas'' tijdens het conflict. © AFP
Palestijnen in de stad Rafah, in het zuiden van de Gazastrook, vieren het staakt-het-vuren dat woensdag is overeengekomen. © AFP
De afgelopen week zijn er tijdens de geweldadigheden tussen Israël en Palestijnen in de Gazastrook zeker 160 omgekomen. © AFP
In de Israëlische stad Tel Aviv werd eerder op woensdag een aanslag gepleegd op een bus. Zeker 21 mensen raakten hierbij gewond. © AFP
Met het bestand zou een einde komen aan een week van bloedige beschietingen tussen beide strijdende partijen. De geweldadigheiden begonnen na de liquidatie door Israël van Ahmed al-Jaabari, militair leider van de gewapende tak van Hamas. © AFP
Israël zou nu hebben toegezegd alle militaire operaties tegen Hamas in de Gazastrook te staken, terwijl de Palestijnse strijders zullen stoppen met hun raketbeschietingen. © AFP
Israël zou nu hebben toegezegd alle militaire operaties tegen Hamas in de Gazastrook te staken, terwijl de Palestijnse strijders zullen stoppen met hun raketbeschietingen. Na een rustperiode van 24 uur zouden de grensovergangen tussen Gaza en Israël worden geopend om vrijere beweging van goederen en mensen mogelijk te maken. © AFP