AMSTERDAM - Israël stelt Hamas een ultimatum van 36 uur. Als Hamas daarna niet is gestopt met aanvallen, gaat Israël het offensief uitbreiden.

Dit heeft minister van Financiën Yuval Steinitz gezegd op het Israëlisch radiostation IDF Radi, meldt de site van Israel National News.

Israël stelt het ultimatum via Egypte. Steinitz zegt dat de tijd om na te denken om de aanvallen uit te breiden "niet meer in dagen maar uren uit te drukken."

Hamas moet binnen 36 uur stoppen met het afvuren van raketten en dat voor de komende jaren.  Ook moet er gestopt worden met het binnensmokkelen van wapens in de Gazastrook.

Israël zal dan toestaan dat de Rafiah-kruising naar Egypte wordt opengesteld, één van de eisen van Hamas. Maar de kruising naar Israël blijft dicht.

Hamas woordvoerder Moussa Abu Marzuk heeft al aangegeven niet op de voorstellen van Israël in te willen gaan.

Grondoffensief

Een hoge ambtenaar van premier Benjamin Netanyahu zei dat Israël klaar is voor een grondoffensief in de Gazastrook, maar dat het de voorkeur geeft aan een diplomatieke oplossing.

Zo'n oplossing moet garanderen dat de Israëlische bevolking in het zuiden in vrede kan leven. ''Als dat mogelijk is, zou een grondoffensief niet langer nodig zijn. Als diplomatie faalt, zouden we wel eens geen ander alternatief hebben dan grondtroepen te sturen'', zei de topambtenaar.

Wapenstilstand

De Egyptische premier Hisham Kandil stelt echter dat de onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen over een wapenstilstand wel eens snel resultaat zouden kunnen opleveren.

Egypte speelt een cruciale rol in de onderhandelingen die op dit moment gaande zijn. Kandil zei te geloven dat de onderhandelaars dichtbij een akkoord zijn.

Voortouw

Een delegatie van ministers van Arabische landen, onder wie de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Mohamed Amr, gaat dinsdag naar de Gazastrook om solidariteit te betuigen met de ''dappere'' bevolking van het Palestijnse gebied. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Caïro maandag meegedeeld.

Egypte speelt een cruciale rol in de pogingen om een wapenstilstand in het Palestijnse gebied te bereiken. De luchtacties van Israël in de Gazastrook, die woensdag begonnen, hebben volgens hulpverleners in het Palestijnse gebied aan meer dan 90 mensen het leven gekost. Drie Israëliërs kwamen om.

Media-gebouw

Israël heeft maandag voor de tweede dag op rij een gebouw in Gaza bestookt waarin veel internationale media-organisaties zijn gehuisvest. In het gebouw zitten kantoren van onder meer de Saudische nieuwszender Al-Arabiya en het Britse Sky News.

Bij de aanval zou een militante islamistische strijder zijn omgekomen. Volgens artsen raakten ook meerdere mensen gewond. Door eerdere Israëlische luchtaanvallen maandagochtend zijn in de Gazastrook tien doden gevallen.

Daarmee is het dodental aan Palestijnse kant volgens hulpverleners gestegen tot in totaal 90, sinds Israël 6 dagen geleden begon met de operatie die is gericht op het uitschakelen van militanten in de Gazastrook. Het aantal gewonden loopt inmiddels in de honderden.

Aan Israëlische kant zouden door de raketaanvallen vanuit de Gazastrook tot nu toe drie doden zijn gevallen en enkele tientallen gewonden.

Humanitaire ramp

Hulporganisaties hebben maandag een klemmend beroep gedaan op Israël, de Palestijnen en wereldleiders om snel een staakt-het-vuren te bewerkstelligen. Anders dreigt een nieuwe humanitaire ramp op de Gazastrook.

De internationale gemeenschap moet druk houden op Israël om de grensdoorgangen naar Gaza open te houden voor noodzakelijke humanitaire goederen.

''Wereldleiders kunnen niet langer stilzitten terwijl het aantal Palestijnse en Israëlische burgerslachtoffers oploopt'', stellen 38 hulporganisaties waaronder Oxfam Novib en War Child in een gezamenlijke verklaring.

''We hebben dringend een staakt-het-vuren nodig. Het huidige conflict dreigt de humanitaire impact van 5 jaar Israëlische blokkade en de militaire operaties van 2008-2009 op burgers in de Gazastrook te verergeren.

"Het zal de wanhoop alleen maar doen toenemen, meer onzekerheid veroorzaken en de kans verkleinen dat Israëliërs en Palestijnen een eerlijke en duurzame vrede bereiken.''

Alle berichten over het Midden-Oostenconflict