GAZA-STAD - Zeker tien Palestijnse burgers, onder wie vier kinderen, zijn zondag in een huis in de Gazastrook gedood door een Israëlische raketaanval.

Het is het hoogste aantal doden door een raketinslag sinds de gevechten vijf dagen geleden begonnen, aldus Palestijns medisch personeel.

Tenminste zeven slachtoffers behoorden tot één familie. Ze zaten in een huis dat door een raket werd getroffen. Zeker twintig mensen raakten gewond.

In de nacht van zaterdag op zondag kwamen ook al twee kleine kinderen om.

Bloedig

Zondag was voor de Palestijnen in de Gazastrook de bloedigste dag tot nu toe sinds het nieuwe gewapende conflict met Israël begon.

Het aantal doden op deze ene dag was zondagavond al opgelopen tot 29. Dit heeft het ministerie van Volksgezondheid van de radicale Hamas-regering laten weten. Het totale dodental sinds het begin van het Israëlische offensief is opgelopen tot 75.

Rutte

Premier Mark Rutte en minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) hebben dit weekeinde in telefonische gesprekken met hoofdrolspelers aangedrongen op de-escalatie van het conflict in Gaza.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dat zondag bekendgemaakt. Aan de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en diens minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman is gemeld dat Nederland het recht op zelfverdediging van Israël erkent.

Tegelijk is de-escalatie volgens Rutte en Timmermans nu van het allergrootste belang en moet bemiddeling een kans krijgen.

Humanitaire hulp

Ook bij de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken drong Timmermans aan op de-escalatie. Bovendien liet de bewindsman weten dat ons land bereid is humanitaire hulp te bieden.

Nederland hoopt dat Turkije en Egypte hun invloed kunnen uitoefenen om een staakt-het-vuren mogelijk te maken.

Obama

Barack Obama zegt dat hij ''volledig'' achter Israëls recht staat om zichzelf te verdedigen. ''Er is geen land op aarde dat het zou tolereren als het raketten op zijn burgers regent'', aldus de Amerikaanse president.

Volgens Obama is het nodig dat militanten in de Gazastrook stoppen met schieten, zodat de besprekingen over een wapenstilstand kunnen doorgaan.

''Israël heeft het volste recht om te verwachten dat er geen raketten worden afgevuurd op zijn grondgebied'', aldus Obama. Hij voegde eraan te hopen dat het militaire geweld niet toeneemt. ''Als dat kan worden bereikt zonder een verhoging van de militaire activiteiten in Gaza, dan is dat te prefereren. Dat is niet alleen beter voor de bevolking van Gaza, maar ook voor de Israëli's.''