AMSTERDAM - Bij een Israëlische raketaanval is woensdagmiddag de commandant van de militaire tak van de Hamas om het leven gekomen.

Dat melden zowel Israëlische strijdkrachten als de Hamas, laat AP weten.

Het gaat om Ahmed al-Jabari, die actief was in Gazastrook. Ooggetuigen melden dat de auto waarin Jabari samen met een ander persoon reed werd geraakt door een raket.

Israël voerde zeker vier luchtaanvallen uit op de dichtbevolkte Gazastrook.

De Israëlische overheid stelde de afgelopen dagen al dat het de leiders van de Hamas op de korrel heeft, als reactie op de aanhoudende raketaanvallen vanuit de Gazastrook.

Shin Bet, de Israëlische veiligheidsdienst, meldt dat het de aanval heeft uitgevoerd vanwege het 'decennium aan terroristische activiteiten' van Jabari.

Ahmed Jabari is het hoogstgeplaatste Hamas-lid dat is omgebracht sinds de Israëlische invasie van de Gazastrook, die vier jaar geleden plaatshad.

Moslim Broederschap

De radicale beweging Hamas is een Palestijnse versie van de Moslim Broederschap en bestuurt de vrijwel belegerde Gazastrook sinds 2007. Hamas won de Palestijnse verkiezingen het jaar daarvoor, maar de oude garde van de Palestijnse politiek, de partij Fatah, weigerde plaats te maken voor Hamas en kreeg daarbij steun van onder meer Israël.

Jaabari heeft een belangrijke rol gespeeld bij het uitschakelen van Fatah in de Gazastrook in 2007. Israël heeft in 2004 ook al geprobeerd Jaabari te vermoorden, maar de raket doodde toen een zoon van Jaabari, een broer en enkele andere familieleden. De tweede dode die woensdag viel zou ook een zoon van Jaabari zijn geweest.

Netanyahu

Het Israëlische leger is volgens de Israëlische premier Benjamin Netanyahu klaar om de operatie tegen Hamas in de Gazastrook uit te breiden. Volgens Netanyahu kan Israël niet tolereren dat er raketaanvallen op zijn burgers worden uitgevoerd.

De Palestijnen hebben na de liquidatie van Ahmed Jabari, de bevelhebber van de militaire tak van Hamas, door Israël gereageerd door raketten af te schieten. Volgens het Israëlische leger heeft het raketafweersysteem 'Iron Dome' dertien raketten onderschept. De raketten werden uit de lucht gehaald boven de stad Beersheba.

De Israëlische minister van defensie Ehud Barak zei dat de operatie in Gaza nog lang niet voorbij is. Luchtaanvallen hebben al grote schade aangericht en de opslagplaatsen waar Hamas langeafstandsraketten bewaart zijn grotendeels verwoest.

Rusland

Rusland en Frankrijk hebben er bij Israël en de Palestijnen op aangedrongen zich zeer terughoudend op te stellen de luchtaanvallen.

''Frankrijk is zeer bezorgd over de verslechtering van de situatie in Gaza en het zuiden van Israël en roept beide partijen op zich te onthouden van escalatie van het geweld'', aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ook de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zei ''zeer bezorgd te zijn over de ontwikkelingen'' in Gaza. ''Het is noodzakelijk dat een eind aan alle geweld komt'', aldus Lavrov.

Verenigde Staten

De Verenigde Staten lieten weten het recht op zelfverdediging van Israël te erkennen, maar drong er op aan dat burgers niet het slachtoffer worden.

De Arabische Liga zal zaterdag in spoedvergadering bijeen komen om te reageren op de Israëlische luchtaanvallen. ''De vergadering wordt bijeengeroepen op basis van verzoeken van Egypte en de Palestijnen'', zei de chef van de Arabische Liga, Nabil al-Arabi.

De Liga maakte deze beslissing bekend nadat Egypte zijn ambassadeur uit Israël had teruggeroepen uit protest tegen het geweld in Gaza.

Timmermans

De snelle escalatie van het geweld in de Gazastrook baart minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) grote zorg. Hij riep de Palestijnen en Israël op tot kalmte.

Een verdere escalatie van geweld is in niemands belang, aldus Timmermans. Volgens hem kan de regio geen nieuwe uitbarsting van geweld hebben. Daarom moet alles moet in het werk worden gesteld om de situatie niet uit de hand te laten lopen, aldus de bewindsman.