AMSTERDAM  Microsoft start dinsdag met het uitrollen van Xbox Music, een concurrent voor onder meer Spotify en iTunes.

Dat maakt het bedrijf maandag bekend. De dienst komt ook uit in Nederland.

Xbox Music zal vanaf 16 oktober te downloaden zijn voor de Xbox 360 en komt 26 oktober uit via Windows 8. De muziekdienst zal dan standaard geïnstalleerd zijn op Windows 8-pc’s.

Volgens Yusuf Mehdi, vicepresident Interactive Entertainment Business Marketing and Strategy bij Microsoft, combineert Xbox Music de diverse functionaliteiten van muziekdiensten die er nu al zijn.

Mogelijkheden

Zo is het met de dienst van Microsoft mogelijk om radio te luisteren, muziek vanuit de cloud af te spelen, nummers vanaf een cd over te zetten en online losse liedjes aan te schaffen. "Nu zijn daar nog verschillende diensten voor nodig", aldus Mehdi.

Xbox Music komt niet uit voor Windows 7 en Windows Phone 7, maar is speciaal ontworpen voor het nieuwe Windows 8 en Windows Phone 8. Uiteindelijk komen er ook apps voor Android en iOS, maar wanneer deze gelanceerd worden is niet bekend.

Gebruikers zullen beschikken over 30 miljoen liedjes en 70.000 muziekvideo's.

Prijs

Het is mogelijk om gratis naar streaming muziek te luisteren, maar dan zal wel reclame tussen de nummers door te horen zijn. Voor 9,99 dollar per maand kan een abonnement afgesloten worden waardoor muziek in de cloud kan worden opgeslagen zodat afspeellijsten op diverse apparaten beschikbaar zijn.

De gratis streams zullen vanaf 16 oktober beschikbaar zijn in 15 landen. De betaalde dienst komt in 22 landen uit. Nederlandse klanten kunnen van het complete aanbod gebruikmaken.