AMSTERDAM - Microsoft heeft de Consumer Preview van Windows 8, het nieuwe besturingssysteem, gelanceerd.

Het systeem krijgt vergeleken met zijn voorganger Windows 7 veel nieuwe functies waarvan de meeste al bekend waren toen vorig jaar de Developer Preview beschikbaar kwam. Microsoft zegt sindsdien 100.000 veranderingen te hebben doorgevoerd.

Het bedrijf toonde het nieuwe systeem, dat in de herfst van dit jaar uit moet komen, tijdens het Mobile World Congress in Barcelona.

Metro

De grootste verandering is de Metro-interface. De nieuwe omgeving ziet eruit als allemaal losse tegels die een applicatie vertegenwoordigen die door het aan te raken of erop te klikken kan worden opgestart.

Elke tegel heeft een eigen afbeelding, kleur en grootte. Daarnaast updaten de vlakken voortdurend informatie zoals e-mails en social media-updates.

Ook is voor het eerst sinds 1995 de vertrouwde startknop niet langer standaard te zien in de desktopmodus. De knop en het bijbehorende startmenu kunnen nog wel geraadpleegd worden door de cursor linksonder op het scherm te plaatsen.

Tablets

Windows 8 is vanwege de grote vlakken vooral zeer geschikt voor op tablets. Tijdens de presentatie van Microsoft werd onder meer een Samsungtablet met het systeem gedemonstreerd. De eerste tablets met Microsofts nieuwe systeem worden aan het einde van dit jaar verwacht.

De Consumer Preview is sinds half vier Nederlandse tijd te downloaden.