
Opnieuw bonje tussen Google en Microsoft
De ruzie waarover Amerikaanse media berichten, betreft diensten die de bedrijven ontwikkelen voor de Amerikaanse overheid. Microsoft beschuldigt Google van misleiding wat betreft de veiligheid van Google Apps for Government.
De beschuldiging komt aan het licht door een aanklacht ingediend door Google zelf waarin de zoekgigant aangeeft het niet eens te zijn met een afspraak tussen de Amerikaanse overheid en Microsoft.
Certificaat
Volgens Microsoft stelt Google onterecht dat Google Apps voorzien is van het Federal Information Security Management Act-certifcaat (FISMA-certificaat). Dit certificaat is verplicht voor diensten die door de overheid gebruikt worden.
David Howard, topman bij Google, haalt in een verklaring vervolgens uit naar Microsoft. Hij schrijft dat Google Apps Premium het certificaat heeft ontvangen en dat Google Apps for Government daar een (beter beveiligd) onderdeel van is.
Volgens de ontwikkelaar van het certificaat moeten alle onderdelen echter apart een certificaat toegewezen krijgen. Google beschuldigt Microsoft er overigens ook van zelf een dienst te hebben zonder het certificaat.
Onenigheid
De ruzie volgt op een Europese aanklacht van Microsoft wat betreft het vermeende misbruik van de positie van Google. De zoekgigant zou Europese concurrenten bewust tegenwerken.
Onlangs diende Microsoft bovendien een aanklacht in tegen Barnes & noble vanwege patentschending in e-readers en tablets van het bedrijf die draaien op Android, het besturingssysteem van Google. Google heeft de claim veroordeeld.
Microsoft klaagde om dezelfde reden eerder Samsung en HTC aan. Google heeft nog geen aanklacht ontvangen.
Zoekresultaten en IE
In februari 2011 beschuldigde Google Microsoft er bovendien van zoekresultaten te stelen voor de zoekmachine Bing. Op die manier zou Bing relevantere resultaten geven. Microsoft wees de beschuldigingen van de hand.
Nog eerder dit jaar maakte Google een lek in Internet Explorer openbaar voordat Microsoft de kans had het lek te dichten. Microsoft reageerde furieus. Google zegt het lek ruim van te voren gemeld te hebben.