AMSTERDAM – Multimiljardair Paul Allen, medeoprichter van Microsoft, heeft de rechtszaak tegen onder meer Google, eBay, Facebook, Apple en Yahoo heropend met een nieuwe aanklacht.

Dat blijkt uit documenten (pdf) van de rechtbank van Seattle.

Allen is eigenaar van het bedrijfje Interval Licensing, dat eigenaar is van een viertal patenten die betrekking hebben op de werking van met name e-commerce-websites.

Eén van de patenten beschrijft bijvoorbeeld de mogelijkheid om bezoekers aan de hand van de pagina die ze bekijken suggesties te doen voor andere interessante onderdelen van de site. Eind augustus werd bekend dat Allen in totaal elf bedrijven voor de rechter daagde.

Naast Google, eBay, Facebook, Apple en Yahoo gaat het om Youtube, internetprovider AOL, online filmverhuur Netflix en drie handelaren in kantoorartikelen.

Afgewezen

De aanklacht ingediend in augustus werd door de rechter afgewezen omdat de beschuldigingen niet specifiek genoeg waren en niet daadwerkelijk gingen over producten. Allen heeft de aanklacht nu opnieuw ingediend.

In de nieuwe aanklacht staan wel specifieke producten en technieken. Zo zouden websites van AOL suggesties doen voor nieuwsartikelen op basis van bezochte pagina's via de techniek van het bedrijf van Allen.

Muziekdienst iTunes van Apple zou bovendien middels dezelfde techniek gebruikers bepaalde nummers aanbevelen.

Schadeclaim

Twee andere patenten gaan over het presenteren van verschillende programmaschermen op één computerscherm. Bijvoorbeeld door deze voor elkaar te plaatsen. De techniek hiervoor zou gebruikt worden in onder meer Google Talk, Gmail Notifier, Android en Dashboard van Apple.

De hoogte van een eventuele schadeclaim van Allen is nog onbekend. Allens vermogen werd door het Amerikaanse zakenblad Forbes dit jaar geschat op ongeveer 13,5 miljard dollar.