AMSTERDAM - Microsoft kondigt volgende week zijn langverwachte serie mobiele telefoons aan, die onder de codenaam 'Pink' ontwikkeld wordt. Dat stellen bronnen tegenover persbureau Reuters.

De mobieltjes, die verkocht zouden gaan worden via telecombedrijf Verizon Wireless, richten zich volgens de geruchten vooral op grootgebruikers van sociale netwerksites.

Microsoft is verantwoordelijk voor het ontwerp van de software en de telefoons, terwijl de productie is uitbesteed aan de Japanse elekronicafabrikant Sharp.

Zwaartepunt

Hoewel het softwareconcern met de lancering van een eigen telefoon een graantje hoopt mee te pikken van de uitdijende smartphonemarkt, ligt het zwaartepunt van Microsofts activiteiten rond de Windows software voor mobiele telefoons.

Het bedrijf hoopt met Windows Phone 7 marktaandeel af te snoepen van BlackBerrymaker RIM en iPhonefabrikant Apple. De nieuwe versie van het besturingssysteem werd in februari aangekondigd en komt in de zomer van 2010 op de markt. Intussen wint ook Google terrein met besturingssysteem Android en zijn eigen Nexus One-telefoon.

Marktaandeel

Uit cijfers van marktonderzoeksbureau Comscore bleek dat het marktaandeel van mobieltjes met software van Microsoft in februari is teruggelopen. Ook het marktaandeel van de iPhone daalde iets, Android en RIM daarentegen wonnen terrein.

De nadruk die Microsoft legt op sociale netwerken lijkt op basis van de cijfers van Comscore geen slecht idee. Het percentage smartphonebezitters dat zijn toestel daarvoor gebruikt neemt toe, van 15,1 procent in november 2009 naar 18 procent in februari 2010. Verder zijn sms-en en internetten veel gebruikte functies.