NIEUWEGEIN - Op het internet is een ware run ontstaan op muziek van de overleden Michael Jackson.

''De belangstelling is uitzonderlijk. We verkopen momenteel elke tien seconden een product van hem'', stelde Michel Schaeffer, marketingdirecteur bij internetwinkel Bol.com vrijdag. Platenmaatschappij Sony BMG liet weten door de voorraad heen te zijn.

In een paar uur tijd heeft Bol.com al meer dan duizend artikelen zoals cd's en dvd's verkocht. Schaeffer: ''Ter vergelijking: gisteren verkochten we over een hele dag genomen negen producten van Jackson.''

Volgens Schaeffer is de belangstelling bij consumenten heel breed. ''Het meest verkocht is The Dutch Collection, een verzamelalbum. Op twee staat het album Bad en op drie Number Ones, een dvd.'' Bol.com gaat op zijn website speciaal ruimte vrijmaken voor artikelen van de King of Pop.

Bij de dood van Luciano Pavarotti, in september 2007, merkte Schaeffer ook dat klanten meer dan normale belangstelling hadden voor het werk van de Italiaanse tenor. ''Maar dat is onvergelijkbaar. Nu is echt sprake van massale vraag.''

Als de bestellingen blijven oplopen, moeten de klanten mogelijk wat langer dan normaal wachten op hun product. Schaeffer: ''Er is overleg met de platenmaatschappij Sony BMG. Mogelijk moeten ze de drukkerij extra opdrachten geven.''

Sony BMG liet weten inderdaad door de voorraad heen te zijn. De platenmaatschappij is met de fabriek die de cd's drukt in overleg hoe deze zo snel mogelijk weer kunnen worden aangevuld.

''Maar het zal tot begin volgende week duren voordat de nieuwe voorraden allemaal in de winkel kunnen liggen. We gaan vandaag eerst inventariseren hoe groot de vraag van de markt exact is'', aldus marketingdirecteur John Burgers.

Ook de internationale internetwinkel Amazon.com merkt een massale toestroom van klanten voor Jacksons muziek, zo meldde het persbureau Reuters. Met name het album Thriller is zeer in trek.

Handelssite Marktplaats.nl meldde dat er vrijdag veel meer handel was in spullen die met Michael Jackson te maken hebben, zoals boeken, cd's en lp's maar ook gesigneerde foto's, Michael Jackson-poppen, spandoeken en stickers.