RIJSWIJK - Het is niet de bedoeling dat kinderen die buiten de doelgroep vallen maar meekomen met andere gezinsleden die wel een vaccinatie krijgen, ook worden geprikt tegen de Mexicaanse griep.

Dat benadrukt Martin de Vries, coördinator Mexicaanse griep bij GGD Nederland, maandag.

''In principe houden wij ons aan de afspraak zoals de Gezondheidsraad en de minister hebben bepaald'', aldus De Vries. Hij reageert hiermee op berichten dat bij de vaccinaties, die maandag begonnen zijn, ook kinderen worden ingeënt die niet in de doelgroep vallen.

Uitzondering

''In uitzonderlijke gevallen kan het natuurlijk gebeuren dat kinderen die buiten de doelgroep vallen, ook worden gevaccineerd, maar op zich is de boodschap: niet buiten de doelgroep prikken.''

Mochten om wat voor redenen dan ook toch kinderen worden ingeënt die buiten de doelgroep vallen, leidt dat niet tot problemen. ''Er zijn voldoende vaccins aanwezig.''

Klink

In Voorburg benadrukte minister Klink nog een keer dat de vaccinatie alleen bedoeld is voor mensen die binnen de doelgroep vallen. Hij bezocht daar een priklocatie en liet zich door de medewerkers informeren.

Volgens Klink zijn er vooralsnog geen huisartsen voor de tuchtrechter gedaagd omdat ze de instructieregels aan hun laars zouden lappen.

Sommige huisartsen geven, tegen de instructies van de overheid in, vaccins aan mensen die niet tot de risicogroepen behoren, zo bleek eerder al.