Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Epstein-vertrouweling Ghislaine Maxwell krijgt 20 jaar cel voor ronselen vrouwen

Een Amerikaanse rechtbank heeft Ghislaine Maxwell dinsdag veroordeeld tot een celstraf van twintig jaar voor haar hulp aan multimiljonair Jeffrey Epstein bij het misbruiken van meisjes en jonge vrouwen.
Door NU.nl/ANP

Maxwell was Epsteins vertrouweling en ronselde de slachtoffers van de zakenman. De aanklagers hadden 30 tot 55 jaar cel geëist.

De zestigjarige Maxwell werd vorig jaar door een jury schuldig bevonden. Ze werd tijdens het proces door de aanklagers omschreven als een "schokkend roofachtige" vrouw die aasde op jonge kwetsbare vrouwen voor Epstein.

De schatrijke zakenman zou tientallen minderjarige meisjes hebben misbruikt. Hij maakte in 2019 een einde aan zijn leven in de gevangenis toen hij in afwachting was van een misbruikzaak tegen hem.

Beeld uit video: Wie is Epsteins handlanger Ghislaine Maxwell?3:32
Afspelen knop

Wie is Epsteins handlanger Ghislaine Maxwell?

Wie is Epsteins handlanger Ghislaine Maxwell?

Maxwell had lange tijd relatie met Epstein

Maxwell had tussen 1994 en 2004 een relatie met Epstein en wordt gezien als zijn rechterhand. Volgens de aanklagers was zij "de sleutel" in Epsteins plannen om zichzelf door meisjes te laten masseren, waarbij hij ze seksueel zou misbruiken.

Meerdere vrouwen die tijdens het proces aan het woord kwamen, zeiden als minderjarige het slachtoffer te zijn geweest van het duo. Volgens drie van hen heeft Maxwell meegedaan aan het misbruik.

Maxwell zei niet schuldig te zijn. Haar advocaten hebben het idee dat zij gestraft wordt omdat Epstein zelf niet meer verantwoordelijk kan worden gehouden.

Ze probeerden dit jaar nog om een nieuw proces te openen, omdat een van de juryleden had verzwegen zelf seksueel te zijn misbruikt. De rechter in New York oordeelde dat het proces van Maxwell eerlijk is verlopen.

Maxwell kreeg in de gevangenis extra bewaking omdat gevreesd werd dat zij zichzelf ook van het leven zou willen beroven.

Denk jij aan zelfdoding? Je bent niet alleen. Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via www.113.nl of bel 113 (lokaal tarief) of 0800-0113 (gratis).


Lees meer over:

Verenigde StatenMeTooBuitenlandJeffrey Epstein

Aanbevolen artikelen