Een jury in Californië heeft dinsdag vastgesteld dat voormalig acteur Bill Cosby in 1975 een meisje seksueel heeft misbruikt. Dat zou zijn gebeurd toen ze als zestienjarige met hem meeging naar de Playboy Mansion in Los Angeles. De jury kende het slachtoffer Judy Huth een schadevergoeding van 500.000 dollar (ruim 476.000 euro) toe.

Huth vertelde in de rechtszaal dat Cosby haar hand pakte en die gebruikte om zich te laten bevredigen. De nu 84-jarige oud-acteur was destijds 37 jaar oud.

Cosby was niet bij de zitting, maar in een video weersprak hij de beschuldiging. De voormalige acteur zei dat hij zich Huth niet herinnerde. Ook beweerde hij dat het incident niet heeft kunnen plaatsvinden, omdat hij toen geen seksueel contact zou hebben gehad met iemand onder de achttien.

In maart 2022 werd bekend dat de strafrechtelijke zaak tegen Cosby niet wordt heropend. Het Amerikaanse hooggerechtshof had een verzoek daartoe van de openbaar aanklagers verworpen. Daardoor is de voormalige acteur en komiek nog altijd op vrije voeten.

In 2018 kreeg Cosby een gevangenisstraf van tussen drie en tien jaar opgelegd voor het drogeren en misbruiken van Andrea Constand. Het hooggerechtshof van Pennsylvania oordeelde echter dat het proces niet eerlijk was verlopen.

Nog eens tientallen andere vrouwen hebben Cosby van seksueel misbruik beschuldigd. Constands zaak was echter de enige die niet verjaard was. Verjaring speelde in de civiele zaak van Huth tegen Cosby echter geen rol.