De Britse prins Andrew heeft formeel ontkend dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan seksueel misbruik van de destijds minderjarige Amerikaans-Australische Virginia Giuffre.

De inmiddels 38-jarige Giuffre zegt dat ze als tiener meerdere keren seksueel is misbruikt door de prins. Ze zou in 2001 op drie verschillende momenten seks hebben gehad met de zoon van de Britse koningin. Ze heeft hem daarvoor aangeklaagd.

Over een deel van de punten in de aanklacht tegen hem zegt de 61-jarige Andrew over onvoldoende informatie te beschikken om ze te bekennen of te ontkennen. De prins heeft gevraagd om een civiele rechtszaak, waarin het oordeel geveld moet worden door een jury.

De officiële reactie op de claims van Giuffre is bij een rechtbank in New York afgeleverd. Prins Andrew ontkende eerder al dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan seksueel misbruik, onder meer in een veelbesproken interview met de Britse omroep BBC in 2019.

De advocaten van Andrew stelden onlangs dat Giuffre mogelijk last heeft van "verkeerde herinneringen". Giuffre beweert dat Andrew een van de mannen was waaraan ze werd "uitgeleend" door de veroordeelde zedendelinquent en steenrijke zakenman Jeffrey Epstein, die later zelfmoord pleegde.

Als gevolg van de rechtszaak ontnam koningin Elizabeth haar zoon al zijn militaire titels en eretitels. Zo mag hij zich geen koninklijke hoogheid meer noemen.

Juristen over situatie prins Andrew: 'Hij heeft alleen maar slechte opties'
168
Juristen over situatie prins Andrew: 'Hij heeft alleen maar slechte opties'

Heb jij zelf te maken gehad met seksueel geweld of ken je iemand die hiermee te maken heeft gehad en wil je hier met iemand over praten? Je kan terecht bij Slachtofferhulp Nederland via 0900-0101 of bij het Centrum Seksueel Geweld via 0800-0188 en de chat.