Koningin Elizabeth ontneemt prins Andrew zijn militaire titels en eretitels. Zo mag hij zich geen koninklijke hoogheid meer noemen. Een dag eerder werd bekend dat de zoon van de Britse koningin voor de rechter moet verschijnen wegens vermeend seksueel misbruik.

"Met de goedkeuring en instemming van de koningin zijn de militaire banden en koninklijke patronaten van de hertog van York teruggegeven aan de koningin", laat het Britse koningshuis donderdagavond weten. "De hertog van York zal geen publieke taken uitvoeren en zal zich in deze zaak verdedigen als burger."

Alleen koningin Elizabeth is als zittende vorst strafrechtelijk onschendbaar. In de praktijk wordt prins Andrew niet anders behandeld dan de gemiddelde Britse burger. Zijn straf zal dan ook niet anders zijn dan die van een niet-koninklijke persoon die voor eenzelfde vergrijp wordt veroordeeld. Als hij schuldig wordt bevonden, zal hij naar verwachting een miljoenenbedrag aan het vermeende slachtoffer Virginia Giuffre moeten betalen.

Een celstraf behoort niet tot de mogelijkheden, omdat het een civiele procedure (tussen twee partijen) en geen strafrechtelijke zaak betreft.

Volgens Britse media heeft de koningin het besluit genomen in samenspraak met haar zoons Charles en Edward en dochter Anne. De militaire titels zouden worden verdeeld onder andere leden van de Britse koninklijke familie.

Eerder op donderdag ontving koningin Elizabeth een brief van veteranen van het Britse leger, waarin zij haar oproepen prins Andrew zijn militaire titels te ontnemen. De open brief, die de Britse actiegroep Republic via Twitter heeft verspreid, is ondertekend door 152 veteranen.

Eerste reactie van prins Andrews team

Het advocatenteam van prins Andrew heeft donderdagavond voor het eerst gereageerd op het nieuws dat hij voor de rechter moet verschijnen wegens vermeend misbruik van Giuffre. De advocaten laten weten er niet door verrast te zijn en stellen dat "dit nog niets zegt over de gegrondheid van Giuffres beweringen".

Het team van de prins denkt dat de zaak een lange adem kan krijgen. "Dit is een marathon, geen sprint. De hertog zal zich blijven verdedigen."

Giuffre zou door miljardair Jeffrey Epstein en zijn vermeende handlanger Ghislaine Maxwell zijn "gerekruteerd" en zijn misbruikt op Epsteins landgoederen in New York, in Palm Beach en op de Caribische eilanden. Ook prins Andrew zou zich aan haar hebben vergrepen.

Eind 2019 deed de prins, die het misbruik ontkent, in een interview met de BBC eenmalig zijn verhaal. Vier dagen later liet hij weten geen openbare taken meer te verrichten voor het Britse koninklijk huis.

Juristen over situatie prins Andrew: 'Hij heeft alleen maar slechte opties'
168
Juristen over situatie prins Andrew: 'Hij heeft alleen maar slechte opties'