De aanklagers van Bill Cosby hebben de rechtbank gevraagd de komiek toch weer terug te laten keren naar de gevangenis. Het Hooggerechtshof oordeelde in juni dat de straf die de 84-jarige Cosby kreeg voor het seksueel misbruiken van Andrea Constand onrechtmatig is opgelegd.

"Het besluit om Cosby vrij te laten zal verstrekkende negatieve gevolgen hebben. De rechtbank kan dit nu rechtzetten", aldus de aanklagers in een brief. Volgens de advocaten kan de uitspraak daterend uit juni ook gevolgen hebben voor andere #metoo-zaken.

De kans dat de aanklagers hun zin krijgen is zeer klein: slechts 1 procent van de petities voor herziening wordt goedgekeurd.

Cosby werd in september 2018 veroordeeld tot een celstraf van drie tot tien jaar voor het seksueel misbruiken van Constand. De uitspraak werd gezien als een belangrijk keerpunt voor de #metoo-beweging.

In juni besloot het Hooggerechtshof dat de uitspraak onrechtmatig is: jaren geleden is door een aanklager namens de staat beloofd dat Cosby niet zal worden vervolgd in de Constand-zaak als hij zou getuigen in de civiele zaak die de oud-basketbalster tegen hem had aangespannen. Het team van Constand liet in juni al weten niet op de hoogte te zijn geweest van deze overeenkomst.