Harvey Weinstein is maandag schuldig bevonden aan aanranding en verkrachting in de rechtszaak in New York over seksueel misbruik van twee vrouwen. Een jury van zeven mannen en vijf vrouwen oordeelde dat de filmproducent schuldig is aan twee van de vijf aanklachten. Weinstein gaat in hoger beroep.

De 67-jarige Weinstein is vrijgesproken van de zwaarste aanklachten, te weten aanranding met roofzuchtig motief en verkrachting in de eerste graad.

De straf tegen Weinstein wordt op 11 maart bepaald. Rechter James Burke zei maandag in de rechtbank in Manhattan dat Weinstein direct moet worden overgebracht naar de gevangenis. Tijdens zijn proces hoefde de producent nog niet in de cel te zitten.

Weinstein kan voor de twee aanklachten waarop hij schuldig bevonden is, waaronder verkrachting in de derde graad (seks met een persoon zonder zijn of haar instemming, maar niet op gewelddadige wijze of onderdeel van een bewust patroon), worden veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf. Als Weinstein wel was veroordeeld voor alle aanklachten, dan had hij een levenslange gevangenisstraf kunnen krijgen.

Reacties op vonnis Weinstein: 'De slachtoffers zijn moedig'
67
Reacties op vonnis Weinstein: 'De slachtoffers zijn moedig'

Zaak werd aangespannen door twee slachtoffers

De zaak tegen Weinstein werd door twee van zijn slachtoffers aangespannen. Deze twee vrouwen, actrice Jessica Mann en productieassistent Miriam Haley, klaagden de filmproducent aan wegens verkrachting en ongewenste orale seks. De incidenten vonden plaats in 2013 en 2006.

Zes andere vrouwen die Weinstein beschuldigden van seksueel misbruik getuigden de afgelopen weken ook tegen hem, maar hun zaken zijn verjaard.

Door hun getuigenissen wilden de vrouwen aantonen dat er sprake is van een patroon. In totaal werd Weinstein de afgelopen drie jaar zelfs door meer dan tachtig vrouwen beschuldigd van seksueel wangedrag. Hij moet ook nog een keer voor de rechter verschijnen, maar dan voor een verkrachtingszaak in 2013 in Los Angeles.

Weinstein heeft alle beschuldigingen altijd ontkend. De New Yorker heeft bij aanvang van de rechtszaak verklaard onschuldig te zijn. Volgens hem vonden de seksuele handelingen met wederzijdse instemming plaats.

Weinstein veroordeeld: hoe Hollywoodmagnaat ten val kwam
161
Weinstein veroordeeld: hoe Hollywoodmagnaat ten val kwam