Plácido Domingo, een van de beroemdste operazangers ter wereld, trekt zich terug uit alle geplande voorstellingen van de Metropolitan Opera in New York als gevolg van de beschuldigingen van meerdere vrouwen van seksuele intimidatie, meldt The Associated Press.

De 78-jarige zanger stond geprogrammeerd om woensdag de hoofdrol te spelen in Verdi's Macbeth. Dat zou zijn eerste optreden in de Verenigde Staten worden sinds de beschuldigingen in de openbaarheid kwamen.

Domingo repeteerde de afgelopen tijd al volop. Maandag werd aangekondigd dat hij woensdag op het podium zou staan tijdens de voorstelling.

In een verklaring liet de Metropolitan Opera dinsdag weten dat de organisatie en Domingo "het erover eens zijn dat hij zich moest terugtrekken". De Servische bariton Željko Lučić treedt nu op als vervanger.

De zaak kwam begin deze maand aan het rollen toen Persbureau AP meldde dat meerdere vrouwen zeggen jarenlang onder druk te zijn gezet door de wereldberoemde tenor en operazanger.

Domingo zou hebben gedreigd carrières kapot te maken

De meeste geïnterviewde vrouwen stonden aan het begin van hun carrière toen zij door Domingo werden benaderd. Hij oefende druk op de slachtoffers uit om seksuele handelingen met hem te verrichten en zou hebben gedreigd hun carrières kapot te maken als ze nee zouden zeggen. Meerdere slachtoffers zeggen geen rollen meer te hebben gekregen nadat ze weigerden.

De Spanjaard ontkende de aantijgingen daarop in een verklaring. Hij stelde dat al zijn seksuele contacten met wederzijdse instemming waren, hoewel hij toevoegde dat gedrag van mannen op dit gebied tegenwoordig anders wordt bekeken. "Het is nooit mijn intentie geweest om vrouwen zich ongemakkelijk te laten voelen, maar het spijt me als ik dat wel gedaan heb. Het is heel pijnlijk om te horen."