Klachten over seksueel grensoverschrijdend gedrag door dirigent Pieter Jan Leusink zouden meermaals door de bedrijfsleiding terzijde zijn geschoven.

Dat verklaren twee vrouwen donderdagavond in het televisieprogramma Brandpunt+, dat ook een geluidsopname die dat beeld versterkt in handen heeft.

Op de geluidsopname zouden vrouwelijke bedrijfsleiders de klachten van een medewerker over het seksueel intimiderende gedrag van Leusink aanhoren en deze daarna onderling bagatelliseren.

"De grenzen van Pieter Jan liggen heel erg anders. Hij zegt gerust: 'Ga je maar vingeren.' En dan zeg ik: 'Hou je bek, dikzak'", zegt een van de bedrijfsleiders in de opname.

In september bracht Brandpunt+ voor het eerst naar buiten dat Leusink werd beschuldigd van machtsmisbruik en seksueel grensoverschrijdend gedrag. Vier vrouwen deden toen in het programma anoniem hun verhaal.

Leusink ontkende de aantijgingen destijds bij monde van zijn advocaat en liet weten ze te beschouwen "als roddel, achterklap en onwaarheden, terug te voeren op meningsverschillen van zakelijke aard".

Uit onvrede over die ontkenning hebben twee musici nu besloten voor het eerst openlijk hun verhaal te doen in het programma, dat donderdagavond om 21.00 uur te zien is op NPO 2.