Het leven van Jelle Brandt Corstius is "net zo goed in de war geschopt" door zijn mond open te doen, zo schrijft de journalist in een reactie op de uitzending van Pauw van donderdagavond waarin tv-producent Gijs van Dam vertelde zijn juridische strijd tegen Brandt Corstius voort te zetten.

De twee mannen hadden vijftien jaar geleden seks met elkaar. Brandt Corstius stelde een jaar geleden in een artikel in Trouw dat dat tegen zijn wil gebeurd was.

"Ik zou in een dronken bui met een collega in bed zijn beland. Vervolgens heb ik een stuk gepubliceerd waar ik mijn versie geef. En daarmee zou ik zijn leven kapot hebben gemaakt", schrijft de journalist.

Volgens Brandt Corstius was er wel degelijk sprake van onvrijwillige seksuele handelingen. "Ik was stagiair, de heer Van Dam productieleider. En het is geen verrassing dat ik het absoluut geen gezellige avond vond."

'Hij koos er zelf voor om bij Pauw te gaan zitten'

De journalist bestrijdt dat hij de naam van de tv-producent openbaar heeft gemaakt. "In de dagen na publicatie is zijn naam niet één keer genoemd, zelfs niet in het rioolputje van Twitter. Niet voor niets heeft het OM ook zijn aangifte van laster tegen mij naar de prullenbak verwezen. Hij koos er zelf voor om bij Pauw te gaan zitten."

"Van Dam heeft alle ruimte gekregen om zijn beklag te doen in de media. Hij beweert dat zijn bedrijf door mijn publicatie in Trouw is geruïneerd. Er is geen journalist geweest om te onderzoeken of dat ook echt zo is. Ik heb geen enkele behoefte aan medelijden. Voordat ik de brief publiceerde besloot ik elke soort ellende die hieruit kwam voor lief te nemen. Maar mijn leven is net zo goed in de war geschopt door mijn mond open te doen."

Theatervoorstelling Brandt Corstius trekt halfvolle zalen

De carrière van Brandt Corstius zou geschaad zijn door het verhaal. "Verzoeken voor lezingen zijn opgedroogd. Dat is begrijpelijk: als journalist is je geloofwaardigheid cruciaal. Als je bent weggezet als leugenaar word je nou eenmaal minder snel uitgenodigd. De theatervoorstelling waar ik momenteel mee door het land toer, trekt overwegend zalen die voor de helft of voor een kwart gevuld zijn. In tegenstelling tot de vorige voorstelling in 2016."

Brandt Corstius liet woensdag weten dat hij geen Artikel 12-procedure gaat opstarten. "Ik zie daarvan af, omdat het emotioneel te belastend is voor mij en mijn gezin. Ik houd mij vast aan de mensen - ja, ook mannen - die aangifte hebben gedaan na publicatie van mijn stuk."

Van Dam is wel een Artikel 12-procedure tegen Brandt Corstius begonnen. Van Dam heeft het gerechtshof begin oktober gevraagd te onderzoeken of het Openbaar Ministerie de presentator toch moet vervolgen voor smaad en laster.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!