De rechtszaak die door Ashley Judd is aangespannen tegen de van misbruik beschuldigde filmbaas Harvey Weinstein, start begin 2020. De actrice beschuldigt Weinstein ook van het beschadigen van haar filmcarrière.

De zaak start op 28 januari 2020 bij de rechtbank van Los Angeles, schrijft Deadline maandag. "We kijken ernaar uit om het schandelijke gedrag van de heer Weinstein te bewijzen", zegt Judds advocaat Theodore Boutrous tegen de filmsite. Naar verwachting zal het proces twee weken duren. 

De vijftigjarige actrice, onder meer bekend van Kiss the Girls, is een van de eerste vrouwen die publiekelijk uitte dat de Hollywoodproducent zich schuldig zou maken aan seksueel misbruik.

Omdat ze tegenstribbelde toen hij haar bejegende, zou Weinstein haar op een soort zwarte lijst hebben gezet, waardoor Judd geen acteerklus meer kon krijgen.

"Ik ben hierdoor werk misgelopen en dus ook geld. Mijn naam is te grabbel gegooid, dat durf ik met zekerheid te zeggen", zei de actrice in een interview met ABC News.

Regisseur Peter Jackson verleent medewerking aan zaak

Lord of The Rings-regisseur Peter Jackson verleent zijn medewerking aan de zaak. Jackson zegt dat hij destijds een aantal vrouwelijke actrices, onder wie Judd, niet mocht casten voor zijn films. Waarom dat niet mocht, werd hem niet verteld. Met Jackson zou inmiddels al uitgebreid gesproken zijn.

Weinstein wordt door tientallen vrouwen beschuldigd van verkrachting, aanranding en seksuele intimidatie. Er lopen momenteel meerdere zaken tegen hem. 

De zaak in New York draait om twee vrouwen, van wie er een seksueel zou zijn misbruikt in 2006. De ander zou in 2013 verkracht zijn.

Ook in Londen wordt onderzoek gedaan naar de gevallen filmproducent. Onlangs maakte Scotland Yard bekend dat een elfde persoon Weinstein heeft beschuldigd van seksueel misbruik.