Een derde vrouw is in de openbaarheid getreden om de Amerikaanse kandidaat-opperrechter Brett Kavanaugh van seksueel overschrijdend gedrag te beschuldigen.

De advocaat van Julie Swetnick heeft namens haar een verklaring gedeeld. De vrouw uit Washington stelt dat ze Kavanaugh en een schoolvriend van hem begin jaren tachtig heeft ontmoet.

Volgens haar verklaring zag ze tijdens feestjes dat Kavanaugh flink dronk en zich schuldig maakte aan beledigend en agressief gedrag jegens jonge vrouwen. Zo zou hij onder meer zonder toestemming vrouwen tegen zich aan trekken en proberen kledingstukken uit te trekken.

Swetnick stelt dat ze aanwezig was op feestjes waarbij Kavanaugh en zijn goede vriend Mark Judge betrokken raakten bij situaties die ontaardden in groepsverkrachtingen.

"Ik zag dat ze probeerden meisjes dronken te krijgen, zodat ze konden worden verkracht", stelt ze. "Rond 1982 werd ik slachtoffer van zo'n groepsverkrachting, waar Kavanaugh en Judge bij aanwezig waren."

Voorgedragen door Trump

De conservatieve rechter Kavanaugh is door de Amerikaanse president Donald Trump voorgedragen om de vacante positie in het Hooggerechtshof te vullen. Zo'n positie is voor het leven. De Senaat moet de benoeming nog goedkeuren.

Trump zegt woensdag dat de aantijgingen van de derde vrouw, die wordt bijgestaan door Michael Avenatti, onjuist zijn. "Avenatti is een derderangs advocaat", aldus de president. "Hij is een nietsnut."

Twee andere beschuldigingen

Kavanaugh wordt door twee andere vrouwen beschuldigd van seksueel overschrijdend gedrag. Hij schreef maandag in een brief aan de justitiecommissie van de Senaat dat hij zich niet door deze intimidaties tot een aftocht laat dwingen. Hij noemde de aantijgingen een lastercampagne en een "gecoördineerde poging" zijn goede naam aan te tasten.

Kavanaugh wordt donderdag in de Senaat gehoord in een andere zaak waarin hij van seksueel misbruik beschuldigd wordt. Hij zegt graag zijn naam te willen zuiveren.

Swetnicks advocaat eist een federaal onderzoek naar de beschuldigingen. De advocaat vertegenwoordigt ook Stormy Daniels, de pornoactrice die claimt seks te hebben gehad met Trump en een geheimhoudingsverklaring tekende.