Een tweede vrouw zegt dat ze seksueel is misbruikt door Brett Kavanaugh, de kandidaat voor het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten. 

Debbie Ramirez doet in gesprek met tijdschrift The New Yorker haar verhaal. Ze zegt dat zij, toen ze samen met Kavanaugh studeerde op Yale, door hem is misbruikt. 

Ramirez heeft meerdere senatoren van de Democraten het verhaal gestuurd, omdat ze vindt dat het uitgezocht moet worden. Ze heeft daar lang mee gewacht, omdat ze zegt dat ze tijd nodig had alles op een rijtje te krijgen. Nu wil ze dat de FBI een onderzoek start.

De hoogste Democraat in de commissie die gaat over het aanstellen van leden van het Hooggerechtshof heeft zondagavond opgeroepen Kavanaugh voorlopig nog niet aan te stellen. 

Het incident gebeurde volgens Ramirez in het schooljaar 1983/1984. Ramirez en Kavanaugh waren eerstejaars op de universiteit en hadden vaak lessen samen. 

Tijdens een huisfeest deden ze beiden mee aan een drankspel, zegt Ramirez in het tijdschrift. Ramirez zegt dat ze veel moest drinken en snel dronken was. Ze herinnert zich dat ze op een gegeven moment op de grond lag en er twee mannen om haar heen stonden. Toen ze opkeek, zag ze dat iemand een penis voor haar gezicht hield. 

Eerst dacht ze dat het een neppenis was, die ze die avond eerder had gezien. Al snel bleek het toch een echte te zijn, waarop ze de man wegduwde, waarbij ze zijn penis aanraakte. Die man zou volgens Ramirez Kavanaugh zijn.

Twijfel of ze zich alles goed herinnerde

Ramirez heeft lang getwijfeld of ze haar verhaal aan een journalist wilde vertellen, zegt ze. Ze had die avond namelijk veel gedronken en weet daardoor niet alles meer wat er die avond is gebeurd. Ze zegt echter nog wel te weten dat Kavanaugh de man was die boven haar stond met zijn broek naar beneden. 

"Ik herinner me dat ik hem wegduwde en dat hij daarna lachend zijn broek optrok. Daarop begonnen mensen te roepen: 'Kavanaugh duwde zijn penis in het gezicht van Debbie!' Ze gebruikten zijn volledige naam."

Kavanaugh ontkent de aantijgingen en zegt dat hij het geen probleem vindt onder ede te worden ondervraagd. "Dit is laster", aldus Kavanaugh.

Meerdere oud-klasgenoten van de twee kunnen zich het voorval herinneren of weten nog dat iemand het verhaal heeft verteld, min of meer op dezelfde manier als Ramirez het heeft verteld.

Daarentegen zijn er ook genoeg oud-klasgenoten die bij het feest waren en zeker weten dat Kavanaugh dit niet heeft gedaan. Een vrouw die zegt beste vrienden met Ramirez te zijn geweest, zegt nooit iets gehoord te hebben over het incident. 

Anderen zeggen zich het feest niet meer te kunnen herinneren. Meerdere oud-studiegenoten zeggen dat zulke feesten en incidenten vaker voorkwamen op Yale in die periode.

Donderdag wordt eerste beschuldiger gehoord

De timing van Ramirez om het verhaal nu naar buiten te brengen, is opvallend. Kavanaugh wordt donderdag in de Senaat gehoord in een andere zaak waarin hij wordt beschuldigd van seksueel misbruik. Hij zegt graag zijn naam te willen zuiveren.

Christina Blasey Ford zegt dat ze als middelbare scholier door Kavanaugh is betast. De kandidaat voor het hof zou stomdronken zijn geweest, volgens Ford. Hij zou haar eerst hebben betast en toen hebben geprobeerd haar kleren uit te trekken. 

Kavanaugh ontkent ook deze beschuldiging. Hij zei dat hij pas wist wie Ford was, nadat ze zichzelf bekend had gemaakt, omdat dit volgens hem nooit is gebeurd.

Ook Ford wordt donderdag gehoord om haar kant van het verhaal te vertellen. Daar gingen lange onderhandelingen tussen haar advocaten en de Republikeinse senatoren aan vooraf. Ford zegt dat ze niet zomaar wil getuigen, omdat het haar hele leven gaat veranderen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!