Donderdag 18 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Dirigent Daniele Gatti geeft openbare masterclasses

Chef-dirigent 'extreem verbaasd' over ontslag Concertgebouworkest

Daniele Gatti is "extreem verbaasd'' dat het Koninklijk Concertgebouworkest hem heeft ontslagen als chef-dirigent. In een verklaring ontkent hij alle beschuldigingen van seksueel wangedrag.
Door ANP

"De maestro heeft zijn advocaten gevraagd om zijn reputatie te beschermen en alle noodzakelijke acties te ondernemen als deze lastercampagne doorgaat'', laat zijn advocaat weten.

Diverse vrouwelijke musici hebben Gatti beschuldigd van seksueel wangedrag. In een interview met The Washington Post vertelden twee vrouwen die met hem hebben samengewerkt dat hij hen in het verleden ongevraagd had gezoend en betast.

Daar komt bij dat ook vrouwelijke medewerkers van het Concertgebouworkest ervaringen hebben gedeeld die gezien Gatti's positie als chef-dirigent ongepast zouden zijn geweest. Hoeveel meldingen over Gatti zijn gedaan, heeft het orkest niet bekendgemaakt.

Alle geplande concerten gaan de komende tijd gewoon door, maar wel met andere dirigenten.

Gedrag vond plaats voor aanstelling in Amsterdam

Het grensoverschrijdende gedrag waar The Washington Post over schreef, zou hebben plaatsgevonden in 1996 en 2000, lang voordat de Italiaan in Amsterdam werd aangesteld. In een verklaring die hij naar de krant stuurde, bood hij zijn verontschuldigingen aan.

"Als ik iemand benaderde, deed ik dat altijd in de volledige overtuiging dat de interesse wederzijds was'', liet hij weten. "De genoemde feiten hebben lang geleden plaatsgevonden, maar als ik iemand heb beledigd dan bied ik mijn oprechte excuses aan.''

Orkest keek uit naar 'langdurige en inspirerende samenwerking'

De Italiaan begon in het seizoen 2016/2017 als chef-dirigent van het orkest, als opvolger van Mariss Jansons. In 2004 leidde hij het gezelschap voor het eerst. Sindsdien is hij geregeld teruggekeerd en ook mee op tournee gegaan. Het orkest was gecharmeerd van zijn "uitgesproken eigen visie op het bekende orkestrepertoire en open houding ten opzichte van minder gangbare werken".

Het Concertgebouworkest zei destijds uit te kijken naar "een langdurige en inspirerende samenwerking" met Gatti. Het orkest had "met overtuiging voor zijn bevlogenheid en ervaring" gekozen. Gatti zou eind augustus en begin september het orkest leiden bij het spelen van Bruckner 3.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!


Lees meer over:
MuziekMeToo

Aanbevolen artikelen