Filmproducent Harvey Weinstein is aangeklaagd voor verkrachting en 'criminele seks', zo maakt de openbaar aanklager van Manhattan woensdag bekend. Volgens een 'grand jury' heeft de aanklager voldoende bewijs om een rechtszaak tegen Weinstein te beginnen.

Volgens de jury is er genoeg aanleiding om de 66-jarige filmproducent aan te klagen voor verkrachting en "misdadige seksuele daad" met twee vrouwen in 2004 en 2013.

Het gaat om verkrachtingsaanklachten van de eerste en derde graad, waarbij de eerste graad de ernstigste variant is: gemeenschap onder fysieke dwang. De derdegraads aanklacht is van toepassing in zaken waarbij het vermeende slachtoffer niet in staat was toestemming te geven.

De aanklacht tegen Weinstein voor een "misdadige seksuele daad" is er een van de derde graad. Dat staat voor een orale of anale seksuele handeling die onder dwang plaatsvindt. Op de aanklachten staat in New York 5 tot 25 jaar gevangenisstraf.

''Deze dagvaarding brengt de gedaagde een stap dichter bij verantwoording voor de misdaden waarvoor hij nu is aangeklaagd'', schreef de aanklager van Manhattan. In een reactie op de dagvaarding liet Weinsteins advocaat Ben Brafman weten dat de gevallen filmproducten niet van plan is schuld te bekennen voor ''deze ongefundeerde aantijgingen''. 

Brafman laat weten dat Weinstein van plan is de rechtbank te vragen de aanklachten tegen hem te seponeren. Weinstein meldde zich vorige week bij de politie in New York. Tientallen vrouwen hebben de producent beschuldigd van seksueel misbruik. Dit was de aanzet voor de groei van de #MeToo-beweging.

Wie is de omstreden Harvey Weinstein precies?
196
Wie is de omstreden Harvey Weinstein precies?

Getuigen

Weinstein weigerde woensdag om te getuigen voor de jury omdat hij te weinig tijd zou hebben gekregen om zich voor te bereiden. Volgens een woordvoerder kreeg hij "de specifieke aanklachten en identiteiten van de aanklagers pas nadat hij zich vrijdag aangaf".

Woensdag lag de deadline om wel of niet te getuigen. Weinsteins aanvraag voor meer tijd zou zijn afgewezen. De filmproducent is momenteel op borgtocht vrij in de zaak.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!