NBC heeft tot de dag dat Today Show-presentator Matt Lauer vanwege zijn seksueel ontoelaatbare gedrag werd ontslagen nooit klachten gekregen over diens houding op de werkvloer. De vier vrouwen, die er mee naar buiten kwamen, hebben niet eerder bij hun management aangeklopt over eventuele voorvallen.

Voor het onderzoeksrapport dat woensdag naar buiten kwam, zijn 68 getuigen geïnterviewd. Dat meldt NBC News. Het onderzoek is gedaan door een advocaat van NBC en door twee onafhankelijke advocatenkantoren.

De getuigen zijn positief over het gedrag van Lauer, maar vertellen wel dat zijn grapjes op de werkvloer vaak seksueel getint waren. "Verschillende vrouwen hebben op geloofwaardige wijze verteld dat Lauer hen graag op een seksuele manier complimenteerde met hun verschijning", staat in het rapport.

Als de vrouwen zijn opmerkingen negeerden, werden ze wel gewoon met rust gelaten. Daarom hebben zij ook nooit een klacht over hem ingediend bij het management.

Trots

In een reactie laat Lauer weten dat hij het niet eens is met bepaalde zaken in het rapport. Welke dingen dat zijn, laat hij in het midden. "Ik heb 25 prachtige jaren bij de zender gehad, waarvan twintig jaar bij Today Show. Ik ben buitengewoon trots op wat wij als team bereikt hebben."

"Op 29 november 2017 werd ik door NBC ontslagen nadat ik had toegegeven dat ik in het verleden relaties met collega's heb gehad. Een dag later nam ik de verantwoordelijkheid voor die relaties, maakte mijn excuses bij de mensen die ik pijn had gedaan en beloofde om de schade die ik bij mijn familie had veroorzaakt weg te werken. Ik heb sindsdien elke dag gewerkt om die belofte na te komen."

Olympische Spelen

Eind november kwam naar buiten dat Lauer was ontslagen door het Amerikaanse televisienetwerk NBC, omdat hij "ongepast gedrag op de werkvloer" had getoond. De eerste beschuldiging kwam van een medewerker van de tv-zender die over een incident dat in 2014 plaatsvond sprak.

Beiden waren toen aan het werk bij de Olympische Spelen in Sochi. Het ongepaste gedrag van Lauer zou door zijn gegaan toen de presentator en de medewerker weer terug in de Verenigde Staten waren.

Lauer geldt als een gerenommeerde naam in de Amerikaanse media en journalistiek. De presentator is getrouwd met Nederlands model Annette Roque en heeft samen met haar drie kinderen: Jack Matthew, Romy en Thijs.

Presentatrices vertellen over ontslag Lauer tijdens uitzending
179
Presentatrices vertellen over ontslag Lauer tijdens uitzending