Volgens Roman Polanski is de #metoo-beweging "een grote massahysterie, waarbij iedereen van zomaar van alles en nog wat beschuldigd kan worden".

De Franse regisseur, die zelf meerdere aanklachten aan zijn broek heeft hangen wegens seksueel ontoelaatbaar gedrag, vindt dat er "vooral uit angst gereageerd wordt", zo liet hij weten aan persbureau AFP.

"Het is allemaal zo hypocriet. Maar ik denk dat dit iets is wat van tijd tot tijd gebeurt in de maatschappij. Soms is het heel dramatisch, zoals bij de Franse revolutie en soms is het wat minder bloederig, zoals in 1968 in Polen het geval was", aldus de boze Polanski.

De 84-jarige regisseur werd vorige week, evenals Bill Cosby, uit de Academy of Motion Picture Arts and Sciences gezet, nadat hij in opspraak was geraakt wegens seks met een dertienjarig meisje.

Verjaard

Hoewel de zaak verjaard is omdat het incident veertig jaar geleden plaatsvond, heeft Polanski uiteindelijk wel schuld bekend. Hij blijft echter volhouden dat de seks met wederzijdse instemming plaatsvond.

Polanski vluchtte vanuit de Verenigde Staten terug naar Europa, waar hij vanwege zijn dubbele paspoort (Frans en Pools) in Frankrijk kan leven, zonder bang te hoeven zijn dat hij wordt opgepakt en uitgeleverd.

De advocaat van Polanski vecht de verwijdering uit de Oscar-vereniging nog steeds aan en dreigt de organisatie aan te klagen als ze Polanski's lidmaatschap niet herzien.