Het filmfestival in Cannes, dat op 8 mei van start gaat in de Franse badplaats, gaat in samenwerking met het Franse ministerie een noodnummer opzetten waar slachtoffers of getuigen van seksuele intimidatie naartoe kunnen bellen.

Het nummer moet het aantal gevallen van intimidatie op het festival bestrijden en tegengaan, zegt de Franse minister Marlene Schiappa tegen nieuwsdienst AFP.

Hierbij benadrukt zij dat veel van de eerdere incidenten zijn veroorzaakt door Harvey Weinstein, de van verkrachting en misbruik beschuldigde filmbaas. "Een van de verkrachtingen waarvan Weinstein wordt beschuldigd heeft plaatsgevonden gedurende het festival, dus we moeten wel iets doen", zegt Schiappa.

Zij refereert hier aan de beschuldiging van actrice Asia Argento, die beweert dat Weinstein haar tijdens een ontmoeting op een hotelkamer verkrachtte.

Via de speciale telefoonlijn kunnen zowel slachtoffers als getuigen van vermeende intimidatie hun verhaal kwijt.

Vernieuwing

Het filmfestival in Cannes is toe aan zijn 71e editie en vindt van 8 mei tot 19 mei plaats in Frankrijk. Het staat dit jaar in het teken van vernieuwing, maakte directeur Thierry Fremaux eerder bekend.

Begin april werd door de festivalorganisatie verkondigd dat er geen selfies en ook geen andere foto's door bezoekers mogen worden gemaakt aan de rode loper.

"Cannes is gebouwd op een traditie van elegantie", aldus Fremaux. "Het maken van selfies en foto’s op de rode loper doet daar afbreuk aan. Bovendien is het gevaarlijk en doet het ook afbreuk aan de ervaring van de gasten van een galapremière."

Wie is de omstreden Harvey Weinstein precies?
196
Wie is de omstreden Harvey Weinstein precies?