Zondag 14 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
James Levine

Van misbruik beschuldigde James Levine eist 4,7 miljoen euro van Met Opera

De van misbruik en intimidatie beschuldigde dirigent James Levine eist 4,7 miljoen euro schadevergoeding van de New Yorkse Met Opera. Het orkest besloot eerder deze week de dirigent te ontslaan. 
Door NU.nl

Volgens Levine heeft de Met Opera onterechte beschuldigingen gebruikt om hem te ontslaan.

De dirigent klaagt volgens De Volkskrant zijn voormalige werkgever aan voor laster en contractbreuk. Ook eist hij 5,8 miljoen dollar (ruim 4,7 miljoen euro) aan schadevergoeding en wil hij 'herstel van de goede naam, reputatie en carrière'.

De wereldberoemde operadirigent zou tussen 1985 en 1993 een minderjarige jongen hebben misbruikt. Daarnaast wordt Levine ervan beschuldigd in de jaren zestig nog twee volwassen mannen te hebben misbruikt.

Zwijggeld

Net als filmproducent Harvey Weinstein zou Levine aan in ieder geval een van de slachtoffers zwijggeld hebben betaald. Dat bedrag zou zijn opgelopen tot meer dan 50.000 dollar (ruim 40.000 euro)

De maestro was veertig jaar verbonden aan de Metropolitan Opera, waarin hij 2.500 voorstellingen dirigeerde. In 2016 stopte Levine wegens gezondheidsredenen als dirigent.

Aanbevolen artikelen