De raad van bestuur van de Weinstein Company heeft topman David Glasser ontslagen. De zakelijke partner van Harvey Weinstein zou hebben geweten van de seksuele wandaden van de filmproducent maar niet ingegrepen hebben.

Glasser was als hoofd personeelszaken verantwoordelijk voor de afhandeling van klachten over seksueel misbruik. Het besluit van de board was unaniem en komt kort na een aanklacht tegen het bedrijf dat er te weinig zou zijn gedaan om seksueel wangedrag te voorkomen.

Volgens het Openbaar Ministerie zou het management geweten hebben van het misbruik door Weinstein. De procureur-generaal wil dat de opbrengst van de mogelijke verkoop van het bedrijf wordt gebruikt om slachtoffers te compenseren.

Veel vrouwen hebben Weinstein, die vorig jaar is ontslagen, beschuldigd van seksueel wangedrag. 

Veroveringen

In de aanklacht staat dat er binnen de bedrijven van Weinstein een cultuur was waarin verschillende groepen van voornamelijk vrouwelijke medewerkers het seksleven van de producent in de gaten hielden.

Een groep moest met Weinstein mee naar evenementen om vrouwen voor hem te regelen. Een andere groep moest seksafspraken inplannen en er tijd voor vrij houden, terwijl een derde groep afspraken maakte met mogelijke "veroveringen".

Weinstein en zijn advocaat blijven claimen dat de meeste beschuldigingen ongegrond zijn. De filmproducent zou niets crimineels hebben gedaan.

Investeerders

Aan de rechtszaak ging maanden aan onderzoek vooraf. Onderzoekers spraken onder meer met voormalige medewerkers van Weinstein. Zij verklaarden dat de toenmalige directeur doodsbedreigingen heeft geuit. 

Inmiddels wordt de oud-studiobaas door meer dan zeventig vrouwen beschuldigd van seksueel misbruik, variërend van intimidatie tot verkrachting. Er lopen diverse politieonderzoeken naar de aantijgingen. Vrijwel alle grote filmorganisaties hebben Weinstein geroyeerd na alle onthullingen. 

Er lopen onderhandelingen om The Weinstein Company te verkopen aan investeerders, maar die moeten volgens ingewijden worden stilgelegd vanwege de rechtszaak.

Door de beschuldigingen tegen de wereldberoemde filmproducent won de hashtag #MeToo vorig jaar snel aan bekendheid.